Hlavní obsah

Necítím se jako poražený a ve veřejném životě zůstanu, vzkazuje Drahoš

Právo, Novinky, Oldřich Danda, ren

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jiří Drahoš v prezidentské volbě prohrál s Milošem Zemanem o 152 tisíc hlasů, i proto se podle svých slov necítí jako poražený. V rozhovoru pro Právo krátce po zveřejnění výsledků voleb také řekl, že chce ve veřejně politickém životě zůstat.

Jiří Drahoš hodnotí výsledky volebVideo: Novinky

 
Článek

Po volbě jste na tiskové konferenci řekl, že jste ani nezvítězil, ani neprohrál, co jste tím myslel?

Výsledek byl velmi těsný o nějakých 160 tisíc hlasů, což je při volební účasti minimum. Na druhou stranu je potřeba uznat, že Miloš Zeman zvítězil, ale jako poražený se necítím. A to hlavně z důvodu, že ze všech stran slyším, že se tu vytvořila energie, která by neměla zaniknout. Jsem hrozně rád, že jsem byl v jejím centru a stále jsem.

Znamená to, že budete v politice dál pokračovat, že budete kandidovat v senátních volbách nebo v příštích prezidentských volbách?

Rád bych zůstal ve veřejném životě, i v tom veřejně politickém, ale formu zatím nechci předvídat. Chce to čas, zklidnit hlavu a racionálně zvážit možnosti. Zatím nejsem rozhodnut.

Lákala by vás příští prezidentská volba?

To je příliš za dlouho. Pět let je přece jenom dlouhá doba. Touto myšlenkou se teď nezabývám.

Proč jste podle vás nedokázal přesvědčit většinu Čechů a Moravanů?

Budeme teprve zpětně analyzovat kampaň a výsledky, kde jsme mohli třeba získat více nebo jaké jsme udělali chyby. Zatím by bylo předčasné o tom hovořit.

Jaké jsou nyní vaše osobní pocity, jak vás výsledek a atmosféra zasáhla?

Jsem nadšený z atmosféry tady (v Kongresovém centru). Tady není žádná poraženecká atmosféra. Je tu spousta lidí, kteří se na vlně energie ještě vezou. Dobře, nedopadlo to, jak jsme si představovali, ale o poraženectví bych vůbec nemluvil, ani já se necítím poražený, byť nejsem vítězem. Jsem naladěn optimisticky. Jedeme dál.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám