Hlavní obsah

Necítím se jako favorit, řekl Zeman při oznámení kandidatury

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Prezident Miloš Zeman v pátek na tiskové konferenci veřejně potvrdil, že se bude příští rok opět ucházet o post hlavy státu. Zeman své rozhodnutí již ve čtvrtek sdělil svým příznivcům, pro něž na Pražském hradě uspořádal setkání.

Miloš Zeman oznámil svou opětovnou prezidentskou kandidaturuVideo: Novinky

 
Článek

„Dobře víte, jak jsem se rozhodl,” uvedl Zeman s připomínkou čtvrteční akce.

Rozhodnutí bylo podle něj obtížné a shrnul i argumenty pro a proti. Proti kandidatuře prý stál jeho věk, neboť podle průměrné délky dožití mu zbývají dva roky života. Druhým takovýmto faktorem byla únava a touha po odpočinku.

Zeman prý podstoupil zdravotní vyšetření, která ukázala neuropatii nervů dolních končetin a cukrovku. Zmínil i hodnoty glykemie v krvi či svůj tlak. Zdravotní stav se prý nemění a jde tedy podle Zemana o neutrální faktor.

Práce mě baví

Pro kandidaturu prý hovoří „podpora veřejnosti”. „Práci, kterou dělám, dělám rád,” dodal Zeman s tím, že může hájit zájmy ČR.

„Když jsem porovnal tyto faktory, rozhodl jsem se tak, jak jsem včera oznámil,” dodal s tím, že se „rozhodně nepovažuje za favorita prezidentské volby”, neboť řada voličů si přeje změnu. Ta však podle něj může být k lepšímu i horšímu.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Prezident Miloš Zeman

„Rozhodl jsem se nevést žádnou osobní prezidentskou kampaň,” dodal Zeman s tím, že hodlá pouze vykonávat své prezidentské povinnosti.

Nebudu útočit na protikandidáty, slíbil Zeman

„Nebudu útočit na žádného z protikandidátů, a pokud on bude útočit na mě, nebudu na tyto útoky reagovat,“ uvedl Zeman a dodal, že se nebude účastnit rozhlasových ani televizních debat. Z tohoto důvodu nechtěl hodnotit ani své soupeře.

„Mým programem bude kontinuita výkonu funkce, jako byla dosud,“ dodal prezident. Rozhodnutí chce nechat na voličích. O podporu stran žádat nehodlá, ale nebude se jí bránit. Chce nicméně sesbírat potřebných 50 000 podpisů pro svou kandidaturu.

Někteří protikandidáti vyčkávají

Již dříve svou kandidaturu oznámili podnikatel a textař Michal Horáček, podnikatel Igor Sládek a lékař a aktivista Marek Hilšer. Další možní uchazeči o prezidentský post vyčkávali právě na Zemanovo rozhodnutí.

Občanský happening k oznámení kandidatury Miloše ZemanaVideo: Novinky

Hovoří se například o odcházejícím šéfovi akademie věd Jiřím Drahošovi, někdejším velvyslanci v Rusku a USA Petru Kolářovi, europoslanci Jiřím Pospíšilovi či ministrovi obrany Martinu Stropnickém (ANO).

V historicky první přímé volbě  hlavy státu porazil Zeman v roce 2013 Karla Schwarzenberga se ziskem téměř 55 procent hlasů.

Anketa

Je podle vás správné, že se Miloš Zeman před prezidentskou volbou nechce účastnit televizních debat kandidátů?
Ano
72,1 %
Ne
27,9 %
Celkem hlasovalo 1751 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám