Hlavní obsah

Nečinnost je zločinem, napsal Právu muž, který střílel po Klausovi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Šestadvacetiletý Pavel Vondrouš, který v pátek v Chrastavě na Liberecku vytasil na prezidenta Václava Klause airsoftovou pistoli a zasáhl jej několika plastovými kuličkami, v pondělí zaslal deníku Právo své vyjádření. Podle něj je český stát v „totálním rozkladu“.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Pavel Vondrouš v policejním voze

Článek

Uvádíme plné znění Vondroušova vyjádření:

Václav Klaus v ČR zavedl šelmovitý kapitalismus, který přivádí mnoho z nás do bezvýchodné situace a zvýhodňuje bohaté. Daně platí převážně pracující a jako protislužbu dostávají kopance od státu, pořád horší veřejnou správu a sociální služby jsou již natolik omezené, že to není snesitelné a přitom se stát pořád víc a víc zadlužuje.

Stát je v totálním rozkladu a tomu se člověk musí, alespoň symbolicky, bránit. Nečinnost je v této situaci zločinem, a ne to, co jsem udělal já. I Ústavní zákon dává občanům právo se postavit na odpor proti každému, kdo by odstraňoval demokratický řád lidských práv a základních svobod.

Muž střílel na prezidenta Klause z plastové pistoleVideo: Prima FTV

To se dle mého názoru děje. Stačí se podívat na nerovný přístup veřejné moci k občanům. Kalousek fackuje lidi na ulici a neskončí jako já v cele předběžného zadržení a není obviněn z výtržnictví. Lobbista Janoušek těžce zraní v opilém stavu řidičku a neskončí v cele předběžného zadržení. Já jsem tam strávil mnoho hodin a byl mi zabaven osobní počítač a můj mobil. Obviněn jsem byl z výtržností, ačkoliv můj úmysl byl upozornit na jednání vlády, které zdaleka překračuje hranice, které občané mohou tolerovat.

Tento systém zcela selhává a na to je nutno důrazně upozornit. Vláda zde působí na policii a další složky státu, aby se její zlodějny nešetřily. Je tu obrovská nespravedlnost a proti té se musíme bránit. Svého činu nelituji a naopak ho považuji za přiměřenou obranu jednotlivce.

Chápu, že Klaus v zoufalství dělá ze sebe mučedníka a mluví proto o atentátu. Pochybnosti o duševním stavu prezidenta musí mít v této souvislosti asi každý.

Jak Vondrouš dále uvedl, v 15 hodin se plánuje konání tiskové konference na náměstí Dr. Edvarda Beneše v Liberci.

Střelci hrozí dva roky

Vondrouš na Klause zaútočil airsoftovou pistolí s plastovými kuličkami, když prezident navštívil Chrastavu, kde otvíral nově postavený secesní most. Mladík v maskáčové bundě ke Klausovi v davu přistoupil a několikrát jej z boku střelil. Prezidentova ochranka vůbec nereagovala, za což si vysloužila kritiku v tuzemsku a výsměch v zahraničí.

Vondroušovi za výtržnictví hrozí dva roky vězení.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám