Hlavní obsah

Nechci být novou maskou staré ODS, váhá Fiala nad kandidaturou

Poslanec, bývalý rektor Masarykovy univerzity a donedávna také ministr školství Petr Fiala se stále ještě nerozhodl, zda bude kandidovat na post předsedy ODS. Cítí podporu členské základny, zároveň však upozorňuje, že jeho případné zvolení problém strany, která v podzimních předčasných volbách získala jen necelých osm procent hlasů, nevyřeší. Fialu podporují vedle Brna i občanští demokraté v Ostravě či Břeclavi, on sám se rozhodne příští týden.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Petr Fiala

Článek

Fiala se stal před časem členem místní organizace ODS Brno-střed, která jeho nominaci na předsedu navrhla. Následně ji schválili delegáti sněmu ODS Brno-město. Fialovu kandidaturu do čela ODS podporují kromě brněnské i další stranické organizace, například břeclavská nebo ostravská. Občanští demokraté si nové vedení zvolí na lednovém kongresu.

Fiala však zdůrazňuje, že pouze výměnou předsedy ODS své potíže nevyřeší. "Nechci být maskou, kterou si nasadí stará ODS. Tu výzvu mohu přijmout, jen když budu cítit, že za ní je opravdová touha po změně na všech úrovních strany," uvedl.

Aspiranti do vedení ODS

V souvislosti s funkcí šéfa ODS bývá skloňováno také jméno Miroslavy Němcové. Úřadující šéf Martin Kuba, který se z prvního místa jihočeské kandidátky nedostal do Sněmovny, na předsedu kandidovat nechce. O některé z míst ve vedení strany by se mohli ucházet například i bývalý pražský primátor Bohuslav Svoboda či někdejší ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil.

Připustil, že je překvapený, jak velké podpory se mu z řad členů ODS v těchto dnech dostává. Vidí v tom jejich motivaci problémy strany řešit. Opakovaně uvedl, že se chce podílet na nutných změnách. "Ale současně je důležité říct, že nejsem žádný mesiáš, který se postaví do čela a tím se to vyřeší. Problémy ODS jsou dlouhodobé a hlubší a bez vůle ke změně a každodenní práce napříč ODS se neposuneme dál," zdůraznil.

Získat ztracenou důvěru

Fiala vedl v předčasných volbách jako nestraník jihomoravskou ODS. Přestože pro ODS znamenaly sněmovní volby citelnou ztrátu voličské podpory, Fiala patřil k jejím neúspěšnějším kandidátům. Získal 11 372 preferenčních hlasů a byl zvolen poslancem.

Reklama

Výběr článků

Načítám