Hlavní obsah

Nechceme polévat uprchlíky benzínem, ale zabránit obchodu s lidmi, říká Chovanec

Novinky, Václav Lang

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Nejde o to trestat uprchlíky, kteří z chudých zemí zamířili s vidinou lepší budoucnosti na Starý kontinent, ale především zabránit v činnosti organizacím, které vydělávají na obchodu s utečenci. V takovém duchu mluvil ve středu ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD), který před poslanci hájil novelu zákona o azylu.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr vnitra Milan Chovanec

Článek

„Nejsme určitě zastánci toho polívat uprchlíky benzínem,“ odmítl ministr rázně nadsázku jednoho z řečníků. „Nejde nám o to trestat poškozené a postižené, jde nám o to trestat činnost, která tomu předchází, organizovaný zločin,“ řekl Chovanec.

Lidé, kteří v posledních týdnech v několikatisícových vlnách přijíždějí na lodích do jižní Evropy, jsou podle něj v naprosté většině ekonomičtí migranti, kteří opouštějí vlast s vidinou lepších zítřků.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

ČR by mohla přispívat na hotely

Na Starý kontinent se většinou dostanou bez toho, aby prošli registrací, na což „hraniční“ státy EU, jako je Itálie nebo Řecko, dostávají podle Chovance prostředky od Evropské unie. Je třeba proto debatovat, zda jsou tyto prostředky dostatečné, nadhodil ministr.

Ministerstvo vnitra údajně diskutuje o případné pomoci těmto státům. Ve hře je například přispění na nákup hotelových kapacit v místech přílivu uprchlíků, aby utečenci žili v důstojných podmínkách. „I to je forma pomoci České republiky,“ řekl ministr.

Primární ale podle něj je v rámci této problematiky znemožnit obchod s lidmi, který často provozují zločinci rekrutovaní z islamistických skupin.

Vláda nadále odmítá kvóty

Debata o uprchlících se strhla ve středu při projednávání novely zákona o azylu na půdě sněmovního bezpečnostního výboru. Vnitro si od normy slibuje například opatření proti řetězení žádostí o azyl, z něhož se pak de facto stává trvalý pobyt, jak upozornil jeden z řečníků. Novela má také přinést některé výhody pro žadatele se zvláštní ochranou, například děti nebo handicapované.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Stovky uprchlíků se marně snaží dostat z Bolzana na sever EvropyVideo: Reuters

Ministr vnitra Milan Chovanec zopakoval stanovisko vlády k evropským kvótám pro přijímání uprchlíků: kabinet odmítá závazné povinné kvóty vyjádřené procentem, místo toho chce primárně pomáhat na územích, která jsou bezpečná, ale přiléhají k oblastem konfliktu. Uprchlíkům chce vláda pomáhat na základě dobrovolnosti.

Poslanci s tímto stanoviskem vesměs souhlasili. Bohuslav Chalupa (ANO) uvedl, že je zapotřebí zabránit situaci, aby se uprchlíci vůbec dostali na moře.

Poslankyně Jana Černochová (ODS) zase upozornila, že zatímco Evropa debatuje o kvótách, na jejích březích týdně přistávají tisíce utečenců. „Mezitím se Evropa úplně přečíslí,“ řekla.

Reklama

Výběr článků

Načítám