Hlavní obsah

Nečasi, máš čas do podzimu, zní v ODS

Právo, Oldřich Danda

V ODS rostou rebelové jako houby po dešti. Předseda a premiér Petr Nečas by měl podle některých kolegů do podzimního kongresu stranu probrat z deprese, jinak by si delegáti na podzimním kongresu měli najít nového lídra do sněmovních voleb na jaře 2014.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Premiér Petr Nečas

Článek

Mladoboleslavský primátor a člen výkonné rady ODS Raduan Nwelati věří, že se vedení vzpamatuje a vlije straně do žil čerstvou krev. „Situace je velmi vážná a termín, dokdy by se mělo něco udělat, aby se strana probudila, je podzimní kongres. Vedení strany musí do té doby prokázat, že chce tu stranu vybudit a že to chce vést jinak,“ řekl v pátek Právu Nwelati.

Očekává, že členská základna bude do podzimu, kdy má být nevolební kongres, na vedení tlačit, aby změnilo styl. „Pokud nebude reakce vedení přijatelná, tak se kongres určitě změní na volební,“ dodal.

Na dotaz, zda by kandidoval do vedení strany, uvedl, že to neřeší, že by to museli rozhodnout kolegové z regionu. Podle něj v ODS bují stále velrybářství, kdy jsou najímáni brigádníci, kteří pomáhají stranickým klikám. Proto bude navrhovat, aby jednoroční členové neměli hlasovací právo.

Roztrpčení jsou podle něj hlavně komunální politici. „Už teď jsou tu starostové, kteří říkají, že nosit značku ODS je ke škodě,“ varoval Nwelati. Vláda starostům i lidem podle něj příliš nakládá zbytečné byrokracie. „Například revize komínů. Chápal bych, že to bude požadovat pojišťovna, ale je nesmysl, aby to bylo vyžadováno zákonem,“ dodal primátor.

Ani senátor a starosta Albrechtic Jaroslav Zeman nešetří ostrými slovy. Podle něj ODS je ve vleku TOP 09 a ministra financí Miroslava Kalouska. „Výkonná rada, jako hlavní orgán partaje, se stala jen jakýmsi impotentním davem, který periodicky vydává usnesení, která jako by se vznášela v duchu budovatelských dob, opakující do úmoru větu: Výkonná rada schvaluje (podporuje) kroky Petra Nečase a vlády,“ napsal Zeman ve svém prohlášení.

Chrání nýmandy

Podle něj ODS opustila své vize malého a výkonného státu. „Místo toho začleňuje do byrokratických struktur své padlé hrdiny, nevolitelné nýmandy, kamarády kamarádů a všelijaký jinde neuživitelný plebs. Zřizuje posty poradců, dostrkává své věrné na posty ředitelů zbytečných institucí, udržuje přebujelý byrokratický státní moloch a prsí se nízkou nezaměstnaností,“ pokračuje senátor.

Jako by navazoval na slova místopředsedkyně Miroslavy Němcové, která se za zařazování vysloužilých politiků do státních firem omluvila voličům, za což si – jak už Právo informovalo – vysloužila kritiku spolustraníků. [celá zpráva]

Šéf rozpočtového výboru Sněmovny Pavel Suchánek si stěžuje, že vedení není ochotno příliš jednat s poslanci. „Do prázdnin by se mělo zlepšit ovzduší a způsob komunikace hlavně tady nahoře v ODS mezi vedením a poslaneckým klubem,“ řekl Suchánek.

Na dotaz, jestli by byl pro změnu vedení, pokud se do léta něco nestane, odpověděl: „Nepřivolávám to, ale možné to je.“

Nečas předčasný volební kongres odmítá. „To, že jsme nespokojeni, je naprosto v pořádku, ale od kongresu uplynula příliš krátká doba,“ uvedl tento týden pro Právo.

Je ale možné, že zůstane osamocen. Ukazuje na to výrok prvního místopředsedy ODS Martina Kuby, který pronesl minulý týden v sobotním Právu: „Pokud se ve velmi krátké době nepodaří vedení, grémiu, panu premiérovi jasně změnit styl komunikace politiky, může se přirozeně stát, že členská základna bude požadovat personální změny. Byl by to naprosto přirozený vývoj.“ [celá zpráva]

Nestydět se za modrého ptáka

Poslanec Jan Florián, který se do Sněmovny vyšvihl kroužkováním v roce 2010 z posledního místa kandidátky, souhlasí s tím, že největší obavy jsou v obcích, kde se příští rok na podzim konají místní volby.

„Starostové mají obavu, že nesou břímě politiky, kterou provádí tato vláda v čele s ODS. Vzhledem k tomu, že se blíží volby příští rok, zaznívají výzvy, aby došlo k sebereflexi a že by měl být do voleb ještě volební kongres. Já tomu čas dávám, ale to znepokojení je veliké,“ řekl Právu Florián z Prahy 10.

Předseda tamní oblastní rady a místostarosta Prahy 10 Bohumil Zoufalík v dopise už straníky vyzývá, aby začali hledat nové tváře, které by ODS mohly navrátit důvěru voličů.

„Výzva Buďme normální má šanci vyvolat debatu i zespoda, aby vedení a grémium nebyly odtržené od reality, ale konzultovaly s členskou základnou programové priority a přípravu na nové volby,“ řekl Právu Florián.

Podle něj je možné, že starostové i zastupitelé budou utíkat k nezávislým. „Spousta úspěšných starostů říká, že je obtížné mít na klopě modrého ptáka, a zvažují to,“ potvrdil Florián informace pátečního Práva.

Poslanec Tomáš Úlehla, který patřil k tzv. šesti rebelům, kteří na podzim odmítali zvyšování daní, soudí, že o změnu musí usilovat nejen vedení. „Pokud se nedokážeme stmelit na místní úrovni a nepřeneseme obrozující atmosféru, která byla, když jsme měli dvacetiprocentní podporu, tak to nedokáže změnit sebeschopnější předseda,“ řekl Právu Úlehla.

Šanci by měly dostat místní autority. „Jestli se to nestane a budeme pouze zachraňovat loď, která se potácí na rozbouřeném moři, tak jsem připraven a zřejmě mnoho z nás s politikou skončí a bude se věnovat své původní profesi,“ dodal Úlehla.

Šéf poslaneckého klubu ODS Marek Benda věří, že náladu změní. „Musíme vyrazit do regio­nů. Už jsme řekli, že zasedání výkonné rady budou výjezdní do regionů, kde se setkáme s členskou základnou a s místními elitami. Podobný plán chystáme i u našich ministrů,“ řekl Právu Benda. Dodal, že musí vysvětlit, že reformy budou mít pozitivní dopad. „Musíme se vymanit z pocitu, že jsme v defenzívě,“ řekl.

Nový volební kongres podle něj není na místě a volají po něm pouze ti, kteří s Nečasem nesouhlasili už na listopadovém kongresu. „Ti, kteří říkají, že v létě uvidíme, zda by měl být volební kongres, pouze říkají, teď na něj nemáme sílu,“ řekl Benda.

Reklama

Výběr článků

Načítám