Hlavní obsah

Nečas vyzval Paroubka k duelu o placení dluhů

Novinky, jim

Lídr ODS Petr Nečas ve středu vyzval svého hlavního konkurenta Jiřího Paroubka (ČSSD) k debatě o stabilizaci ekonomiky v ČR po volbách a o konkrétních krocích pro oddlužení země. Podle něj by se měli lídři sejít někdy v příštím týdnu, předtím by se měli jen dohodnout na čase, místě, moderátorovi a formě diskuze.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Petr Nečas

Článek

Podle Nečase je vážným varováním prohlášení mezinárodní ratingové agentury Moody’s Investors Service, podle níž hrozí ČR snížení ratingu, pokud nová vláda nepřijme věrohodný plán stabilizace veřejného dluhu.

„Jsem přesvědčen o tom, že snížení ratingu by mělo dominový efekt a mohlo by ve svém důsledku vést až ke státnímu bankrotu,“ zdůrazňuje Nečas ve svém otevřeném dopise.

„S ohledem na nutnost stabilizace veřejného dluhu a nezbytnost penzijní a zdravotnické reformy, které pokládá ratingová agentura Moody’s ve svém vyjádření za nutné, Vás vyzývám k veřejné diskuzi za účasti médií na toto téma. Vyzývám Vás k diskuzi, zda hrozí či nehrozí prodražení státního dluhu, zda hrozí či nehrozí odchod zaměstnavatelů, zda hrozí či nehrozí snížení životní úrovně a zda se státní dluhy mají či nemají platit. Bohužel neplatí vaše slova o tom, že dluhy se nesplácí. Za dluhy se platí. A to draze,“ uvádí ve své výzvě Nečas.

Podle Nečase by neměly být předmětem diskuze 13. důchody, nýbrž současných 12 penzí. V důsledku by se pak občané měli přesvědčit o tom, který z lídrů je kompetentnější k řešení ekonomické situace.

„Věřím, že tuto nabídku přijmete. Jedná se o jiný formát, než standardní televizní debaty, a jistě nevynecháte příležitost představit a obhájit Vaše záměry v ekonomické oblasti,“ doplnil lídr ODS.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám