Hlavní obsah

Nečas si přijel do Plzně udobřit starosty, jeden už ze strany odchází

– Plzeň
Právo, Jan Švábek

Premiér Petr Nečas v pátek jako předseda občanských demokratů zamířil do Plzně, aby si v kraji udobřil starosty, z jejichž řad sílí nespokojenost s některými kroky současné vlády. Odchod z ODS již veřejně oznámil starosta Němčovic na Rokycansku Karel Ferschmann.

Foto: Jan Švábek, Právo

Premiér Petr Nečas na pátečním setkání se starosty v Plzni.

Článek

„Se starosty jsme se věcně bavili o prolínání komunální politiky, o konkrétní legislativě a o tom, co jim komplikuje život. Samozřejmě je tu celá řada specifických problémů,“ řekl Právu Petr Nečas, který páteční setkání s komunálními politiky z řad ODS považuje za logické.

Podle starosty Železné Rudy a místopředsedy regionálního sdružení strany Michala Šnebergra je ústředním problémem současná vládní koalice.

„Z ministerstev, která nejsou obsazena ministry z řad ODS, vychází řada přehmatů, které ve výsledku padají na krk starostům. Jedná se například o registr vozidel nebo situaci ohledně občanských průkazů. Nekomunikace uvnitř vlády se ukazuje v plné nahotě a negativní obraz se nejvíce odráží na celé ODS,“ řekl Šnebergr.

Za komplikovanou pro ODS považuje současnou situaci uvnitř české vlády také poslanec a předseda regionálního sdružení Jiří Pospíšil. „Vnitrostranická situace odráží to, že jsme u moci druhé volební období. Jsme vyčerpaní a personálně vyhořelí. Roli hrají také roztržky mezi koaličními partnery a některá špatná rozhodnutí vlády,“ vysvětlil. Sám je však přesvědčen, že vláda musí body ze svého programu dokončit a lépe je vysvětlit občanům.

Odchod starosty Němčovic

Svůj odchod z ODS nezaplacením členského příspěvku již oznámil starosta Němčovic Karel Ferschmann. Kritizuje například podobu majetkového vyrovnání s církvemi, amnestii, situaci na ministerstvu obrany nebo výběr politiků na volební kandidátky.

„V Občanské demokratické straně dlouhodobě nepanuje dobrá situace. Setkání pana premiéra se starosty přichází pozdě. Již před rokem jsme vedení strany upozorňovali, že postoje v členské základně jsou do značné míry odlišné. Oni na to neslyšeli a naše názory označovali za populistické,“ vysvětlil starosta.

Ze stejných důvodů s Ferschmannem v Němčovicích opouští ODS další její členové, čímž de facto zanikne místní sdružení. „Kritiku slyším i od dalších starostů a členů ODS. Jen to zatím neřeší jako já a dělají mrtvé brouky,“ doplňuje starosta, podle kterého strana není schopna vyprodukovat novou řadu neposkvrněných politiků a personální krize se projevila i ve špatném výsledku přímé volby prezidenta.

Reklama

Výběr článků

Načítám