Hlavní obsah

Nečas se odmítá sejít se Zavadilem, dokud neodvolá "srovnání s vrahy"

Právo, ČTK, svj

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Odbory se tvrdě obuly do vládního kabinetu. Předseda Českomoravská konfederace odborových svazů (ČMKOS) Jaroslav Zavadil při hodnocení dřívějších i plánovaných ministerských opatření označil současnou vládu za vůbec nejhorší od roku 1950.

Foto: Petr Horník, Právo

Premiér Petr Nečas (ODS) žádá od odborářského předáka omluvu.

Článek

Kabinet Petra Nečase (ODS) je tak podle něj horší než komunistické vlády před rokem 1989. „Tohle, co tu máme, je absolutně nejhorší od roku 1950,“ prohlásil Zavadil před novináři.

Premiér Nečas vzápětí označil slova odborářského bosse za nehoráznost. Zavadil se musí podle něj ministrům omluvit. „Srovnávat nás s vládou vrahů, která připravila o život doktorku Miladu Horákovou, je taková nehoráznost, že pokud pan Zavadil nevezme svá slova zpět, odmítám se s ním nadále setkávat, včetně jednání tripartity,“ uvedl Nečas.

Odborový předák později vyznění svého výroku mírnil. "Řekl jsem to tak, jak jsem to řekl, a stojím si za tím, že tahle vláda tomuto národu neprospívá. To je bez debat. Nechci ji samozřejmě srovnávat s vládami v 50. letech, ani s režimem v 50. letech. To snad je každému, kdo mě zná, jasné," řekl v České televizi. "Asi bych to teď řekl jinak," dodal v telefonickém rozhovoru.

V pondělí by se přitom mělo konat jednání tripartity o podobě státního rozpočtu na rok 2013. Nečas a další členové vlády se měli s odboráři a zaměstnavateli vrátit k jednacímu stolu po půl roce. Plénum tripartity se naposledy sešlo v březnu, odboráři ho na protest proti neochotě kabinetu naslouchat jejich argumentům opustili. Později se rozhodli, že na jednání dál raději nebudou chodit vůbec.

Reklama

Výběr článků

Načítám