Hlavní obsah

Nečas s novým úřadem narazil na odpor hejtmanů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Ministr práce a sociálních věcí Petr Nečas (ODS) nenalezl v řadách své strany, zejména mezi hejtmany, pochopení pro svůj návrh zřídit Národní úřad pro zaměstnanost a sociální správu. Mimo hejtmanů ODS je též zásadně proti i ministr financí Miroslav Kalousek (KDU-ČSL), který celkem oprávněně argumentuje tím, že to je další rána pro státní kasu.

Článek

Nejostřeji se ozval Libor Lukáš ze Zlínského kraje, který tvrdí, že "vytváření samostatného sociálního úřadu se jeví jako zcela nevhodné z pohledu efektivity a řízení".

Královéhradecký hejtman Pavel Bradík varuje, že nový úřad bude znamenat nápor na státní finance. Dosud totiž stát obcím, jež se o sociální věci starají, hradí jen příspěvek, který nepokryje všechny náklady. Poté, co by agendu měl převzít nový úřad, by měl stát hradit všechno.

Nečas počítá, že by se většina ze 7890 zaměstnanců nového úřadu a jeho okresních ředitelství rekrutovala ze současných úředníků na úřadech práce, magistrátech a krajských či obecních úřadech. První rok fungování úřadu včetně okresních ředitelství si vyžádá 4,3 miliardy korun, což je o polovinu více, než dnes stát platí v příspěvcích obcím. K tomu je však ještě nutné připočíst přes miliardu korun na vybavení pracovišť.

Hejtmani, mezi nimi středočeský Petr Bendl a movskoslezský Evžen Tošenovský, upozorňují, že úřad by nepokryl celý vějíř sociální problematiky, které nyní kraje či obce dělají.

Nečas počítá, že nový úřad vznikne 1. ledna 2009 a v něm by se sjednotily  "všechny základní systémy sociální ochrany."

Reklama

Výběr článků

Načítám