Hlavní obsah

Nečas: Pakt o rozpočtové odpovědnosti je pro nás nevyhovující

Právo, Novinky, mcm, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brusel
Aktualizováno

Premiér Petr Nečas (ODS) v pondělí před zahájením evropského summitu ostře kritizoval nynější podobu paktu o rozpočtové odpovědnosti. Pro Českou republiku je prý v současném stavu nevyhovující.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Premiér Petr Nečas (ODS)

Článek

Premiér před bruselským jednáním konstatoval, že bez plnohodnotné účasti na eurosummitech by pro Českou republiku, která není stejně jako další země členem eurozóny, pakt ve stávající podobě neznamenal žádný přínos.

„Současný text je absolutně nevyhovující,“ uvedl Nečas. "Jestliže nás chtějí brát skutečně jako plnohodnotného partnera, chtějí, abychom se k něčemu zavázali, chtějí, abychom platili, tak potom za to musí být plnohodnotná účast u stolu při jednání eurozóny. Pokud nebude, tak je to pro mě velmi těžko akceptovatelné," dodal.

Odmítám pouze symbolickou účast

Podle nynějšího návrhu měla být ČR zvána na summity eurozóny jen jednou ročně a účastnit by se měla jen dílčích diskusí.

"Mám velmi vážné výhrady a je to pro mě v podstatě těžko akceptovatelné, aby země jako Česká republika podepisovaly podobný dokument, potenciálně přispívaly do půjček pro Mezinárodní měnový fond pro země eurozóny a byly v podstatě zvány symbolicky na takzvaná jednání," podotkl Nečas. O společném postupu jednaly v předvečer summitu země visegrádské čtyřky.

Výše zadlužení není v pořádku, tvrdí premiér

Český premiér ostře kritizoval, že navrhované smluvní sankce se nebudou vztahovat na celkovou výši dluhu, ale jen na nadměrné deficity státních rozpočtů. „To je takřka neuvěřitelné,“ komentoval to a připomněl, že právě absolutní výše zadlužení je zdrojem nynějších problémů Řecka a dalších zemí.

Nečas také potvrdil, že netrvá na okamžitém referendu o přijetí chystané smlouvy. Zopakoval jen, že eurozóna se dramaticky mění a že vstupu do ní by mělo předcházet referendum. Ihned však dodal, že lidové hlasování by se mělo konat „ne teď“, ale až v době přijetí jednotné měny.

Půjčku ČR schválila

Vláda minulý týden odsouhlasila, že poskytne Mezinárodnímu měnovému fondu (MMF) půjčku ve výši 1,5 miliard eur (v přepočtu asi 38 miliard korun). Ministři také podmíněně odsouhlasili evropskou smlouvu o kontrole rozpočtů zemí eurozóny. Kabinet chce nejprve znát nevyjasněné body smlouvy, a poté ji buď ústavní většinou potvrdí parlament, nebo referendum. [celá zpráva]

Půjčku MMF následně posvětila i Bankovní rada České národní banky. [celá zpráva]

Ministr zahraničí Karel Schwarzenberg (TOP 09) minulý týden avizoval, že bude chtít pro ČR prosadit právě možnost účastnit se summitů zemí eurozóny. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám