Hlavní obsah

Nečas odvolal obviněného šéfa ÚP Krystýna

Právo, Miloslav Hradil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

OLOMOUC

Ministr práce a sociálních věcí Petr Nečas (ODS) odvolal v pondělí z funkce ředitele Úřadu práce (ÚP) v Olomouci Luďka Krystýna (ČSSD), který spolu se svým zástupcem Romanem Navrátilem čelí obvinění ze zneužití pravomoci veřejného činitele a z porušování povinnosti při správě cizího majetku. Právu to týž den sdělil mluvčí ministerstva Vladimír Vokál.

Článek

Případem se zabývalo v pondělí i předsednictvo městského výboru ČSSD v Olomouci vzhledem k tomu, že Krystýn je na třetím místě kandidátky sociálních demokratů pro komunální volby v prvním volebním obvodu Olomouce. Rozhodlo se jej přitom na kandidátce ponechat. "Ctíme presumci neviny," sdělil k tomu Právu předseda městské organizace ČSSD Svatopluk Ščudlík.

Podle kriminalistů oba úředníci porušili zákon při přidělování miliónových dotací soukromé firmě. Případ se týká peněz, které úřady práce vyplácejí na takzvané chráněné dílny, tedy firmám přizpůsobeným k zaměstnávaní většího počtu lidí se zdravotním postižením. Při prověrce Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ) se přišlo na to, že dva milióny korun dostala také olomoucká firma SIDPOL, která na to ale podle NKÚ neměla nárok.

Šlo totiž o bezpečnostní agenturu. Podle inspektorů charakter činnosti agentury neodpovídá vzniku chráněné dílny. Dnes už agentura nefunguje, a úřad práce proto od ní kvůli porušení podmínek smlouvy prostřednictvím finančního úřadu začal dotace vymáhat zpátky. Oba úředníci však popírají, že by porušili zákon a proti trestnímu stíhání podali stížnost.

Podle Vokála rozhodl Nečas o odvolání Krystýna nejen na základě nynějšího policejního stíhání, ale i vzhledem k výsledkům vnitřní kontroly ministerstva práce a sociálních věcí. "Souvislost je pouze časová souhra okolností," poznamenal mluvčí.

Řízením úřadu byl podle něj dočasně pověřen stávající vedoucí odboru zprostředkování a poradenství ÚP v Olomouci Roman Chlopčík. "Ihned po odvolání ministr Petr Nečas vypsal výběrové řízení na funkci ředitele úřadu," dodal Vokál.

Krystýn vinu necítí

Krystýn Právu v pondělí řekl, že trvá na tom, že v jeho jednání nebylo nic nelegálního. "Vše bylo v souladu se zákonem," konstatoval. Dodal přitom, že to, co se nyní kolem něj děje, vnímá částečně jako součást politické kampaně před komunálními volbami. "Bylo to podle mne i připravené," podotkl Krystýn.

Odvolaný ředitel nesouhlasí ani s tím, že důvodem jeho odvolání jsou výsledky vnitřní kontroly ministerstva práce. "Je to stará záležitost. Pan ministr má však právo mne odvolat a já nejsem kompetentní jeho krok hodnotit," uvedl Krystýn.

"Jednali jsme o celé záležitosti za přítomnosti právního zástupce pana Krystýna. Podle něj se jeho klient trestného činu nedopustil. Vysvětlil nám, že se jedná o administrativní nedostatek, který by měl být řešen v rovině pracovněprávní. Proto jsme se rozhodli ctít presumci neviny a nestahovat Krystýna z volební kandidátky," řekl Právu Ščudlík.

Nevyloučil přitom, že se městská organizace ČSSD k celému případu ještě vrátí. "Stalo by se tak v případě, že by byl Krystýn obžalován a odsouzen. Myslím si, že by pak on sám zvážil své další členství ve straně," dodal šéf olomouckých sociálních demokratů.

Sám Krystýn o stažení své kandidatury v komunálních volbách neuvažuje. "Nehodlám tak učinit. Ničeho nezákonného jsem se nedopustil a tak nevím, proč bych měl odstupovat," řekl Právu ještě před pondělním jednáním předsednictva městské organizace ČSSD.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám