Hlavní obsah

Nečas ministry za ODS z vlády nepustí. A plomby se platit nebudou

Právo, ada, dan
Praha

První část středeční odpolední koaliční schůzky K9 byla hodně nervózní. Tahanici o to, zda začít personálními rošádami, jak žádaly Věci veřejné, nebo reformou zdravotnictví, nakonec vyhrál premiér a šéf Petr Nečas (ODS). Po dohadech se véčkaři separátně poradili a pak nečekaně sklapli podpatky. To když Nečas rozhodl, že se přejde ke zdravotnictví. Sebevědomí, kterým sršely VV po své víkendové konferenci, vzalo za své.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Premiér Petr Nečas (ODS)

Článek

Personálie se budou řešit až ve čtvrtek. Podle zdroje Práva už ale Nečas dnes dal najevo, že ministry za ODS Alexandra Vondru a Ivana Fuksu, kteří nejvíc leží v žaludku véčkům, nepustí.

A protože TOP 09 také nemá důvod vzdát se svých členů vlády, stojí VV před dilematem, zda se definitivně podvolí, nebo vládu opustí. Samy navíc nemají jistotu, že jim premiér zaručí „důstojné zastoupení“ v kabinetu a návrat ke čtyřem ministrům.

Už při středečním jednání totiž VV narazily s požadavkem obsadit opět vnitro, nebo spravedlnost. Tomu se ODS a topka doslova vysmály.

Věci veřejné nabídly koaličním partnerům návrat znovu zvoleného předsedy Radka Johna do funkce ministra vnitra. Post místopředsedy vlády pro korupci považuje strana za "vyprázdněný", České televizi to řekla místopředsedkyně VV Karolína Peake. O personálních věcech bude K9 jednat ve čtvrtek.

Za plomby se platit nebude

Zatím ale na K9 na úřadu vlády véčka sedí. A jeden úspěch si zapsaly. Rozhodnuto totiž podle informací Práva už prý je, že amalgámové plomby se platit nebudou. Ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09) navrhl zpoplatnit je, takže lidé by za každou plombu platili 400 korun, ale véčka se minulý týden vzepřela. A dnes vyhrála.

Paradoxní je, že zdravotní výbor Sněmovny právě ve středu Hegrovy návrhy, včetně platby za „černé plomby“, hlasy koaliční většiny podpořil.

Reklama

Výběr článků

Načítám