Hlavní obsah

Nečas kvůli metanolu zaúkoloval ministry, ČSSD je chce rovnou odvolat

Novinky, jov, jas
Aktualizováno

Situace kolem otrav metanolem je vážná, premiér Petr Nečas (ODS) proto očekává na středečním zasedání kabinetu souhrnnou informaci od ministrů zdravotnictví, vnitra a zemědělství o opatřeních, která byla přijata k zamezení nebezpečí vzniku dalších tragických událostí. Opoziční ČSSD mezitím vládu obvinila z odpovědnosti za epidemii otrav metanolem.

Foto: Petr Horník, Právo

Premiér a předseda ODS Petr Nečas

Článek

"Považuji vývoj situace kolem otravy metylalkoholem, o které jsem průběžně informován, za velmi vážný," uvedl Nečas v tiskovém prohlášení. Klíčové podle premiéra je, aby se předešlo dalším otravám.

"Je nezbytně nutné zesílit nasazení všech kontrolních a represivních orgánů, které jsou k dispozici, aby byli co nejdříve odhaleni viníci této mimořádné situace," dodal Nečas, který je připraven krátkodobě svolat krizový štáb, který by koordinoval postup všech zainteresovaných složek státu.

Foto: Policie ČR

Etikety lahví, které obsahovaly padělané nápoje s obsahem metanolu

Vláda je zodpovědná za otravy metanolem, tvrdí ČSSD

Opoziční sociální demokraté v úterý obvinili vládu Petra Nečase (ODS) z odpovědnosti za epidemii otrav metanolem. Země se podle šéfa ČSSD Bohuslava Sobotky vrátila do 50. let. Ministři financí, zemědělství, průmyslu a obchodu a zdravotnictví Miroslav Kalousek (TOP 09), Petr Bendl, Martin Kuba (oba ODS) a Leoš Heger (TOP 09) by měli podle Sobotky odstoupit.

„Je čas pojmenovat pravé příčiny tohoto problému. Tou hlavní příčinou je selhání státu v jeho kontrolní roli. Selhala hned čtyři ministerstva najednou,“ uvedl v úterý Sobotka. Rezort financí podle něj není schopen zabránit dovozu nezdaněných a zdraví nebezpečných lihovin ve velkém množství, Státní zemědělská a potravinářská inspekce nesleduje dostatečným způsobem původ zboží na českém trhu.

Ministerstvo průmyslu není podle Sobotky schopno zajistit, aby se v trafikách nenalévaly lihoviny pochybného původu. Rezort zdravotnictví pak obvinil z toho, že kontroly na nebezpečný alkohol byly dosud minimální. Šéf ČSSD to označil za rozklad státu, který ČR uvrhnul do 50. let.

„Tímto rozkladem státu se naše země propadla do padesátých let, kdy se takové otravy děly, případně na dnešní úroveň od Moskvy vzdálenějších ruských provincií, kde se takové věci dějí dodnes,“ domnívá se Sobotka. Čtyři ministři by podle něj měli odstoupit. „Ministři financí, zemědělství, průmyslu a obchodu a zdravotnictví by měli za mrtvé a slepé české občany převzít zodpovědnost, omluvit se jejich rodinám a rezignovat,“ vyzval.

Reklama

Výběr článků

Načítám