Hlavní obsah

Nečas: Koalice reformou prokázala základní důvod své existence

Právo, Novinky, jas, luk
Praha
Aktualizováno

Premiér Petr Nečas (ODS)v pátek označil základní rámcovou dohodu koalice o důchodové reformě za dobrý kompromis. Vláda tak prý prokázala základní důvod své existence. Dohodnuto již je zhruba 90 až 95 procent reformy. DPH by se měla sjednotit od roku 2012 či 2013.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Premiér Petr Nečas (ODS)

Článek

Jednotná sazba DPH ve výši 20 procent by podle premiéra měla být buď od roku 2012 či roku 2013. Nečas dodal, že osobně preferuje první variantu.

Premiér dodal, že shoda zatím není na míře mezigenerační solidarity a prorodinné politice, kde by si někteří koaliční partneři představovali větší kompenzace. Shoda naopak panuje na tom, že snížená sazba DPH zůstane zachována pro několik základních okruhů potravin a pro speciální potraviny.

Podle vyjádření ministra financí Miroslava Kalouska (TOP 09) jsou základními potravinami, na něž se bude vztahovat nižší sazba DPH chléb, mléko bez ostatních mléčných výrobků, brambory, syrová a nezpracovaná zelenina, nezpracované ryby, dětská mléčná výživa a potraviny pro pacienty s cukrovkou a dalšími metabolickými problémy.

To na páteční tiskové konferenci potvrdil i ministr dopravy Vít Bárta (VV). Otevřená je podle něj otázka kompenzací pro rodiny s dětmi a důchodce.

Nečas uvedl, že poté, co koalice najde definitivní shodu na podobě reformy, hodlá o ní jednat i s demokratickou opozicí.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám