Hlavní obsah

Nečas i Heger chtějí dál jednat s lékařskými odbory

Novinky, jim

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Premiér Petr Nečas (ODS) ve shodě s ministrem zdravotnictví Leošem Hegerem (TOP 09) ve středu uvedl, že s lékařskými odbory chtějí obnovit jednání. Podle Hegera jsou dokonce připraveni oslovit je sami, podrobnosti strategie ale odmítli prozradit. Doufají, že se jim podaří hrozící krizovou situaci ještě zvrátit, přesto s řediteli státních fakultních nemocnic raději doladili katastrofální scénáře.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09)

Článek

„Je jednoznačné, že stát bude na tuto situaci připraven,“ ujistil Nečas, že v případě exodu 3 800 lékařů bude stát schopen ve spolupráci s kraji zajistit akutní péči. Potvrdil rovněž, že hodlá s lékaři nadále jednat, detaily vládní nabídky však přes média vzkázat nechtěl.

Heger k tomu posléze doplnil, že neosloví-li odbory vládu s požadavkem na obnovení jednání, pak vláda přijde sama s nabídkou.

Ředitelé fakultních nemocnic po jednání s Nečasem a Hegerem novinářům sdělili, že jsou připraveni přizpůsobit se krizovému stavu a snažit se zajistit veškerou, byť omezenou, péči, zejména akutní.

Praha je Praha, ta je na tom vždycky lépe.

Šéf pražské FN Královské Vinohrady Marek Zeman zdůraznil, že jeho nemocnice má největší traumacentrum, a to se podaří prý udržet v provozu.

„Praha je Praha, ta je na tom vždycky lépe,“ poznamenala ředitelka FN Plzeň Jaroslava Kunová. Ta nedávno nabídla zvýšit svým lékařům plat, doktoři s nejvyšší odborností si měli polepšit až o 12 tisíc. Odmítli to ale s tím, že žádají novou koncepci. Přesto doufá, že se hlavně neonatologové a gynekologové vrátí.

"Nepokoušejme se jednotlivé lékaře korumpovat"

Podle šéfa FN v Hradci Králové Romana Prymuly, jehož nemocnici opouští na 180 lékařů, je zbytečné nabádat jednotlivé lékaře k návratu. „Nezdá se, že by se dalo dohodnout na regionální úrovni, protože se jedná o jednolitou masu. Příklad v Plzni nám potvrzuje, že není třeba pokoušet se lékaře nějak korumpovat,“ řekl Prymula.

Právě jeho nemocnice se mezi fakultními octla v největších problémech. Na neurochirurgii nebo neonatologii se zřejmě nepodaří zajistit ani základní péči a za předpokládaného personálního stavu bude nemocnice schopna udržet se v systému šest až osm týdnů. „Potom už vyčerpáme veškerou přesčasovou sílu,“ řekl Prymula s tím, že bude muset spolupracovat nejen s nemocnicemi hradeckého kraje, ale i s pražskými regiony.

Krizový program

Heger pak nastínil hlavní body krizového scénáře, nad nimiž se s řediteli shodl. Zejména bude třeba přesunout lůžka z oddělení, která nepůsobí v pohotovostním stavu jako jsou například ortopedie či rehabilitace na oddělení akutní péče, uzavře se část ambulancí. Důležitá bude rovněž spolupráce s pojišťovnami, které mají vést informační databáze pro pacienty, z nichž by mělo být patrné, kde je volno.

Spolupráci s kraji označil Heger za klíčovou. „Jakékoli tradiční spády nebudou hrát roli. Pacient musí být ošetřen bez ohledu na místo bydliště,“ doplnil ministr.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám