Hlavní obsah

Nečas hrozí VV: bez shody na zdravotnictví jdete z vlády ven

Právo, ČTK, luk, rsk

Premiér Petr Nečas (ODS) pohrozil Věcem veřejným, že budou muset opustit vládu, pokud se koalice do týdne neshodne na reformě zdravotnictví. Uvedl to server Aktuálně.cz s tím, že výhrůžka zazněla na středečním jednání K9 o reformách. Nečas to podle serveru řekl ve čtvrtek na grémiu občanských demokratů.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Premiér Petr Nečas (ODS)

Článek

Na bouřlivém, emotivním a dlouhém středečním jednání koaličních špiček podle serveru padla pohrůžka, že pokud VV nepodpoří zdravotní reformu, budou zbylé dvě strany hledat podporu u opozice.

Dohoda se prý zadrhla na dvou bodech, které spolu souvisejí: VV odmítly, aby si zubní plomby platili pacienti sami, a požadovaly analýzy toho, jak velká je spoluúčast pacienta - tedy toho, co si musí hradit sám - v jiných zemích Evropské unie. Tento požadavek už ve středu označil ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09) za zbytečný.

Místopředseda ODS Pavel Drobil na dotaz Práva nechtěl jednání grémia své strany komentovat, nicméně uvedl: „My jsme řekli, že tahle vláda má smysl v případě, že bude dělat reformy, na kterých jsme se dohodli v koaliční smlouvě. Pokud je nebudeme dělat - já se teď nebudu vyhraňovat vůči žádnému členu koalice - tak ta vláda nemá smysl.“ Drobil přitom podle svých slov věří, že všechny strany koalice cítí závazek reformní zákony připravovat.

Podle Peake se koalice zasekla na plombách

Šéfka poslaneckého klubu VV Karolína Peake potvrdila Právu, že „něco takového“ na středečním jednání koaličních špiček padlo. Podle ní se véčka ve vládě snaží obrousit největší pravicové hrany zdravotní reformy.

„Odmítám, aby se schválilo, že by si lidé měli platit za 400 korun amalgámové plomby, když velmi dobře víme, že dvě třetiny obyvatel ani nedosáhnou na průměrnou mzdu. Chápu, že voličům TOP 09 a ODS to nevadí, ale myslím si, že bychom takové věci z kontextu definice standardu a nadstandardu neměli,“ řekla Právu.

Podle Peake schválením 400korunového poplatku za plomby hrozí, že v očích veřejnosti učiní celou zdravotní reformu nevěrohodnou, podobně jako 30korunový poplatek prosazený exministrem zdravotnictví Tomášem Julínkem.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám