Hlavní obsah

Nečas chce umožnit mladistvým osmihodinovou pracovní dobu

Právo, Václav Pergl
PRAHA

Ministr práce a sociálních věcí Petr Nečas (ODS) chystá dvě novelizace zákoníku práce. V té první, kterou by měla vláda projednat ještě o prázdninách a poslanci v září, chce umožnit mladistvým pracovat osm hodin denně.

Článek

"Zatím platí, že mladí lidé ve věku od 16 do 18 let mohou pracovat 30 hodin týdně, tedy šest hodin denně. To chceme změnit na 40 hodin týdně, tedy osm hodin denně," prohlásil na čtvrteční tiskové konferenci Nečas.

Dodal, že zároveň bude dál platit, že délka týdenní pracovní doby ve více zaměstnaneckých vztazích, které mladistvý zaměstnanec uzavře, nesmí ve svém souhrnu přesáhnout 40 hodin.

"Umožní to lepší zaměstnávání i studentům na brigádách. Bohužel, o letošních prázdninách to ještě platit nebude," prohlásil Nečas.

Další novinkou má být možnost zaměstnavatele převést zaměstnance bez jeho souhlasu na jinou práci na nezybtnou dobu pro prostoj nebo přerušení práce způsobené nepříznivými povětrnostními vlivy. To nyní zákoník práce zakazuje

Koncepčnější změnu zákoníku práce chce ministr připravit později. Ta by měla odstranit podstatnou část z 256 omezení a zákazů, které dnes obsahuje zákoník práce. Zároveň by měla kodex liberalizovat.

Reklama

Výběr článků

Načítám