Hlavní obsah

Nečas chce od Johna vysvětlení, proč letěl ocenit policisty vrtulníkem

– Praha

Předseda vlády Petr Nečas bude po ministru vnitra Radku Johnovi (VV) a policejním prezidentovi Oldřichu Martinů žádat vysvětlení, proč v době vládních škrtů letěli na sobotní ocenění policistů a civilistů do Krnova a Ostravy vrtulníkem. Nečas to v neděli řekl novinářům. Podle mluvčího ministerstva vnitra Jiřího Reichla jen využili pravidelných cvičných letů.

Foto: Petr Horník, Právo

Premiér Petr Nečas s ministrem vnitra Radkem Johnem

Článek

Úřadující předseda ČSSD Bohuslav Sobotka ale Johna zkritizoval. Ministr podle něj využívá vrtulník v situaci, kdy policie nemá ani na benzín.

Ministr a policejní prezident v sobotu ocenili policisty a obyvatele Krnova, kteří zasáhli proti ozbrojenému lupiči, jenž předminulý týden s pistolí a granáty přepadl místní směnárnu. Policistům a dalším lidem se pachatele podařilo zneškodnit. Lupič při zásahu policie zemřel, zraněni byli čtyři policisté a další dva lidé. [celá zpráva]

Působí to symbolicky špatně, míní Nečas

Rozruch způsobilo to, že v době vládních škrtů a úspor přiletěli představitelé vnitra a policie na akci vrtulníkem. "Předpokládám, že mají přesvědčivé argumenty," řekl dnes premiér novinářům. Náklady nemusí být astronomické, ale především symbolicky to podle premiéra působí "nesmírně špatně".

Podle ministerstva ale John a policejní prezident jen využili pravidelných cvičných letů. "Při plánování této cesty policejní prezident nabídl ministrovi možnost využít cvičného letu, který musí piloti absolvovat v pravidelných intervalech," uvedl dnes mluvčí.

Mluvčí moravskoslezské policie Soňa Štětínská přitom ještě v sobotu odmítla potvrdit i to, že ministr vnitra s policejním prezidentem skutečně vrtulníkem přicestovali. "Je to tajná informace kvůli bezpečnosti ministra," řekla Štětínská.

"Ministr vnitra by měl nejprve zajistit prostředky pro to, aby policisté mohli jezdit auty a teprve poté, až těchto peněz bude dost, by měl létat vrtulníkem," řekl dnes Sobotka. ČSSD už v pátek Johna vyzvala k rezignaci s tím, že jde o nejméně transparentního ministra.

Kritiku za využívání vrtulníku si v minulosti vysloužil i tehdejší předseda Sněmovny Lubomír Zaorálek (ČSSD), který se pravidelně nechával letecky přepravovat mezi Prahou i Ostravou. Zaorálek tehdy argumentoval tím, že nešlo o soukromé, ale pracovní cesty. Nařčení ze zneužití armádní letky čelil někdejší premiér Mirek Topolánek. Služební let do Bulharska prý využil k soukromému mezipřistání v Rakousku.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám