Hlavní obsah

Nečas chce, aby práce načerno byla trestný čin

Právo, Jiří Vavroň

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

V Česku může nelegálně pracovat 150 až 250 tisíc lidí. Nelegálně jsou zaměstnáváni nejen cizinci, ale i řada českých občanů, kterým je vyplácena pouze minimální mzda s větším nezdaněným doplatkem, tzv. na dlaň. To představuje pro ekonomiku i politiku zaměstnanosti zásadní problém. Ministr práce a sociálních věcí Petr Nečas (ODS) proto chce, aby se mohlo nelegální zaměstnávání stát trestným činem s poměrně tvrdými postihy pro firmy.

Článek

Firmy by se postihu vyhnuly pouze tak, že by své černé pracovníky rychle zlegalizovaly.

Je to správný krok, protože se odstraní nerovné konkurenční podmínky zejména u malých a středních firem, které práci "nelegálů" nejvíce využívají, říkají analytici. "Nelze očekávat ani hromadné krachy firem, které by byly nucené zaměstnávat jen legální zaměstnance. Některé mohou zaniknout, ale jasné, rovné transparentní podmínky zase podpoří ekonomický růst," říká ministr Nečas.

Budou zelené karty

Řešení nelegálního zaměstnávání, kdy lidé pracující načerno, nejsou chráněni zdravotním ani sociálním pojištěním a jejich zaměstnavatelé nedaní vyplácené mzdy, však není pouze v postihu, ale i v preventivních opatřeních, které by výrazně práci načerno ztěžovaly.

Podle ministra Nečase by jedním z takových opatření mohlo být zavedení tzv. zelených karet. Ty by výrazně nejen zjednodušily legální zaměstnávání cizinců (v jednom dokladu by bylo pracovní povolení i povolení k pobytu), ale hlavně by vnesly do jejich zaměstnávání jednoduchý a přehledný systém a omezily práci načerno.

Zelené karty by se týkaly všech uchazečů o práci ze zahraničí, vyjma těch z členských států EU. Zaměstnavatelé by nahlásili volná pracovní místa, která nemohou obsadit našimi zaměstnanci, do centrálního registru. Pouze na tato místa by bylo možné najmout cizí pracovníky.

Anketa

Souhlasíte s ministrovým návrhem?
Ano
74,7 %
Ne
25,3 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 9130 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Nečas chce, aby mladí mohli pracovat déle

Ministerstvo práce a sociálních věcí (MPSV) předloží ve středu vládě dílčí novelu Zákoníku práce. Ta bude mimo jiné zahrnovat i prodloužení doby, po kterou...

Výběr článků

Načítám