Hlavní obsah

Nečas by měl odstoupit, míní politologové

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Premiér Petr Nečas by měl převzít politickou odpovědnost a odstoupit z funkce. Myslí si to politolog Jan Outlý. Podle něj by to měl učinit, aby nediskreditoval svůj úřad a Českou republiku v zahraničí. Podobného názoru je i Petr Just.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Premiér Petr Nečas

Článek

"V západních zemích se politici v podobných případech stahují z funkcí, minimálně do vyřešení kauz," řekl politolog Petr Just.

"Pokud se ukáže, že v souvislosti s činností na Úřadu vlády je jeho asistentka zatčena, tak tam není o čem mluvit a premiér musí odpovědnost převzít," řekl Outlý.

I kdyby se později ukázalo, že je šéfka Nečasova kabinetu Jana Nagyová nevinná, měla by být podle Outlého v případě vysoce postavených politiků uznávána presumpce viny. "Aby nediskreditoval premiérský úřad a ČR v zahraničí, tak by z té funkce odstoupit měl," uvedl Outlý.

Samotný Nečas se zatím k razii, natož k tomu, zda se vzdá funkce, nevyjádřil, jeho vystoupení je avizováno na čtvrteční odpoledne. Není úplně jasné, kde se nachází. Podle informací Práva je ve své pracovně a navštívil ho lékař.

"Nejčistším" řešením nastalé situace by byly podle Outlého předčasné volby. "Technicky i politicky vzato je to podle mě jediná cesta," řekl.

O volbách by mohla rozhodnout TOP 09

Just upozornil, že případné vypsání předčasných voleb bude záviset především na vládní straně TOP 09.

"Protože lze vyhlásit volby samorozpuštěním Sněmovny a celá opozice asi bude pro vyhlášení předčasných voleb, tak TOP 09 by mohla být tím, kdo může rozhodnout a bude mít potřebné hlasy pro vyvolání předčasných voleb," upřesnil Just.

Rostoucí odvaha policie

Outlý také upozornil na rostoucí odvahu policie zasahovat ve velkých kauzách. Ministr vnitra Jan Kubice podle něj "nekomplikuje takovéhle vyšetřování nebo snahy policistů", uvedl.

Na Úřadu vlády v noci po jednání kabinetu zasahovalo komando Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ). Detektivové ale operovali i na dalších místech včetně ministerstva obrany. Policie podle médií zadržela bývalého šéfa poslaneckého klubu ODS Petra Tluchoře, někdejšího poslance a ministra zemědělství Ivana Fuksu (ODS) či ředitelku premiérova kabinetu Janu Nagyovou. Zatčen byl údajně i šéf Úřadu vlády Lubomír Poul.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám