Hlavní obsah

Nečas a Peake se pochválili za boj s korupcí

Právo, ada

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Premiér Petr Nečas (ODS) a místopředsedkyně vlády Karolína Peake (VV) se v úterý pochválili, jak se jejich vládě daří bojovat s korupcí. Prý nejlépe ze všech minulých vlád, podle Peake to dokumentuje i vysvědčení, které před časem kabinet dostal od nevládních organizací a podle kterého občané vnímají tuto snahu pozitivně.

Foto: Petr Horník, Právo

Premiér Petr Nečas (ODS) a vicepremiérka Karolína Peake (VV)

Článek

„Je to běh na dlouhou trať,“ uvedl na tiskové konferenci Nečas. Připustil, že lidé nemusí tuto snahu tak úplně vnímat. Přirovnal to k těžce naloženému tankeru, který než se obrátí, tak to chvíli trvá. Nečas s Peake považují mj. za úspěch, že kvůli zpřísnění zákona o veřejných zakázkách a zákazu tzv. losovaček se daří šetřit miliardy při zadávání veřejných zakázek.

Jako příklad ušetřených peněz premiér uvedl zrušení obří ekozakázky, či zrušení dostavby Ústřední vojenské nemocnice v Praze ve Střešovicích.

Změnit financování stran

Za pozitiva považuje vláda také třeba vytvoření Generální inspekce bezpečnostních sborů, která má stíhat prohřešky příslušníků policie, vězeňské a celní služby nebo rozšíření tzv. testů spolehlivosti.

Jedním z protikorupčních nástrojů má být také změna financování politických stran, kterou nyní vláda chystá. Podle premiéra by se zákon mohl vztahovat už na letošní krajské volby. Nyní běží o to, zda zastropovat výdaje pro volební kampaně a jak jejich financování zprůhlednit. Není jisté, jestli se podaří do zákona zahrnout i prezidentskou kampaň, byť by to politici rádi udělali.

Nečas se zatím zdrženlivě vyjádřil k návrhu svého stranického kolegy, šéfa sněmovního ústavně právního výboru Marka Bendy, který připouští, že prezidentskou kampaň by mohl z části financovat stát.

Nečas připustil, že za jistých okolností by ale takové řešení mohlo znamenat výhodný byznys. To třeba pro kandidáty, kteří nemají příliš velkou šanci stát se prezidentem, nicméně peníze od státu by na svou kampaň mohli inkasovat a díky případným nízkým nákladům tak na kampani vydělat.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám