Hlavní obsah

Nebudeme-li plnit závazky, nelze počítat s vřelostí USA, varoval generál Pavel

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Spojené státy mohou podle šéfa vojenského výboru NATO Petra Pavla reagovat na plnění spojeneckých závazků „mírou vřelosti”. Česká republika dlouhodobě patří k zemím, které závazek dvou procent HDP na obranu neplní. Pavel to v neděli uvedl v Otázkách Václava Moravce v České televizi.

Foto: Eric Vidal, Reuters

Generál Petr Pavel

Článek

Na plnění závazků dlouhodobě tlačí americký prezident Donald Trump, jehož země nese největší podíl nákladů aliance.

Generál Pavel připomněl, že NATO se nezabývá detaily, jako je sestavování české vlády. Spojence podle něj nicméně bude zajímat, zda ČR dostojí svým závazkům.

Vzhledem k tomu, že rodící se vláda tento závazek ve svém programovém prohlášení nemá a v dokumentu se hovoří pouze o výdajích ve výši 1,4 procenta do roku 2021, půjde o relevantní dotazy.

Pavel proto připomněl, že pokud nebudou jednotlivé země  včetně České republiky závazky plnit, projeví se to i v míře „vřelosti Spojených států” k těmto spojencům.

„Je naprosto zřejmé, že americký prezident přikládá velkou váhu tomu, jak státy plní své závazky a podle toho se také odráží míra vřelosti USA k těm spojencům,” uvedl generál Pavel s tím, že u států, které nebudou schopny deklarovat splnění závazků, „míra vřelosti ochladne”.

Reklama

Výběr článků

Načítám