Hlavní obsah

Nebojte se Zemana, kardinále, vzkázal Dukovi Gazdík

Právo, Oldřich Danda

Seberte odvahu, kardinále Duko. Vzkaz v tomto duchu vyslal místopředseda Sněmovny a úřadující šéf hnutí STAN Petr Gazdík na středeční konferenci v Senátu o vztahu církví a státu.

Foto: Vladislav Prouza, Právo

Prezident Miloš Zeman s kardinálem Dominikem Dukou při otvírání mobilního hospice v Červeném Kostelci v červenci 2013

Článek

Gazdík popřál církvím, aby měly odvahu se stát pevným bodem společnosti. A dodal: „Pokud se z Pražského hradu ozývají věci, které nepatří do slušné společnosti, tak by měl Arcibiskupský palác najít odvahu to říci.“

Pražský arcibiskup a kardinál Dominik Duka je znám tím, že dokáže s vrcholnými politiky dobře vycházet a většinou se zdržuje jejich kritiky. Za to sklízí

nesouhlas i ve vlastních řadách, např. od svého předchůdce, kardinála Miloslava Vlka, který před nedávnem veřejně odmítl dohodu Duky se Zemanem na vydání jen některých historických budov na Hradě.

Foto: Milan Malíček, Právo

Petr Gazdík

Politici, představitelé církví a historici se na konferenci shodli, že se daří církvím se státem spolupracovat hlavně na poli zdravotnictví, školství a sociálních věcí. Podle biskupského sekretáře Tomáše Holuba to funguje hlavně na vyšších místech, ale často se to zadrhne na byrokracii. Jako příklad vzpomněl projekt sociálního bydlení.

Graubner: Hospice nejsou politické téma

„Pan premiér souhlasil, aby se církve projektu sociálního bydlení účastnily, ale nakonec se to zadrhlo v úřednickém houští,“ uvedl. Dodal, že jít proti této byrokratické spleti vyžaduje heroismus, ale že jako všude ani v církvi není příliš hrdinů.

Šéf lidoveckých poslanců Jiří Mihola si povzdechl, že církev si nechala vzít téma hospiců prezidentem Zemanem, který církve často nabádá, aby je za peníze z restitucí pořizovaly ve větší míře. „Nebylo by šťastné, aby se pan prezident stal moderátorem této diskuse,“ uvedl.

Olomoucký arcibiskup Jan Graubner na otázku Práva, zda nelituje, že jim toto téma prezident vzal, uvedl: „My nemáme hospice jako politické téma, ale začali jsme je dělat, protože to bylo potřeba.“ Podle něj řešení problému není v budování dalších zařízení, ale v pomoci starším lidem přímo v rodinách.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám