Hlavní obsah

Nebezpečné prsní implantáty v ČR: úřad ženy posílá k lékaři

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

České pacientky, které mají prsní implantáty od firmy Poly Implant Prothese (PIP), by se podle Státního úřadu pro kontrolu léčiv (SÚKL) měly nechat preventivně vyšetřit. O dalším postupu bude jednat ministerstvo zdravotnictví s odbornými lékařskými společnostmi. Implantáty mohou být pacientkám nebezpečné. Například ve Francii zaznamenali stovky případů, kdy ženám praskly.

Foto: Profimedia.cz

Nebezpečný prsní implantát

Článek

Francouzské dohledové orgány  se implantáty od společnosti PIP zabývají od roku 2010. V rámci snížení zdravotního rizika u pacientek Francouzi doporučili zvýšený lékařský dohled.

Podle dřívějšího sdělení SÚKL Novinkám implantáty této společnosti byly v ČR zakázány v dubnu. [celá zpráva]

"Státní ústav pro kontrolu léčiv nemá hlášeny nežádoucí příhody, dávané do souvislosti s prsními implantáty PIP, které byly implantovány na našem území," uvedl ústav na svém webu.

Přesto doporučil ženám s implantáty PIP, aby se obrátily na ošetřujícího lékaře. Zdravotnická zařízení by pak podle doporučení měla zajistit každého půl roku kontrolu, a to i s ultrazvukovým vyšetřením oblasti prsou a podpaží.

"Jakékoli prasknutí, podezření na prasknutí nebo na prosakování z pouzdra prsního implantátu by mělo vést k jeho vyjmutí a případně i k vyjmutí druhého prsního implantátu," uvedl SÚKL.

Počty implantátů nejsou k dispozici

Ministerstvo zdravotnictví přesné počty žen s prsními implantáty neeviduje. "Pokud jde o statistiku počtu žen s prsními implantáty voperovaných nikoli z kosmetických, ale zdravotních důvodů, měly by mít tuto statistiku k dispozici jednotlivé zdravotní pojišťovny," uvedl mluvčí resortu Vlastimil Sršeň s tím, že kosmetické zákroky evidují jednotlivá zařízení.

"Ze zahraničních studií vyplývá, že nutnost výměny by se mohla v budoucnu týkat cca kolem pěti procent implantátů," uvedl Sršeň. Příští týden vydá ministerstvo po poradě expertů resort závazný pokyn, jak situaci řešit.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Třiceti tisícům Francouzek vyjmou nebezpečné prsní implantátyVideo: Reuters

Ženám hrozí záněty

Implantáty PIP se vyráběly od roku 2001. Francouzská asociace zjistila, že se plnily průmyslovým silikonovým gelem, který nesplňoval parametry pro prsní implantáty. Pevnost pouzdra neodpovídá požadavkům, takže se mohou objevovat trhliny a gel se může uvolnit do těla. Ženám hrozí zánětlivé reakce.

Podle SÚKL testy neprokázaly u francouzských pacientek přímou souvislost mezi implantáty a rakovinou.

Podivně levné implantáty

Implantáty vyvážela společnost PIP do 65 zemí Evropy a Latinské Ameriky. Celkem je dostalo až 400 000 žen. Podle jednoho z lékařů stojí jeden implantát běžně 1200 eur (přes 30 000 korun), společnost je ale nabízela za 250 eur (asi 6500 Kč).

Společnost použila na jejich výrobu laciný průmyslový silikon, který mimořádně zvyšuje riziko roztržení. Muže, který společnost PIP založil, hledá Interpol.

Foto: Reuters

Jean-Claude Mas na nedatovaném policejním snímku. Po zakladateli firmy PIP, která dodávala závadné prsní implantáty, pátrá Interpol.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám