Hlavní obsah

Nebezpečí silných bouřek a požárů trvá, varovali meteorologové

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pro území celé České republiky stále platí varování před silnými bouřkami s doprovodnými jevy. Výstraha Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) platí až do pondělního večera. Od nedělních 11:00 navíc hrozí také nebezpečí požárů, stupeň nebezpečí je však nízký.

BEZ KOMENTÁŘE: Přechod srážek přes ČR od 8:30 do 11:15

 
Článek

Před silnými bouřkami a nebezpečím požárů varovali meteorologové už v sobotu. [celá zpráva]

Silná bouřka první víkendový den lámala větve a vyvracela stromy například na Šumpersku. Hasiči na několika místech odstraňovali popadané větve a odklidili strom, který spadl na regionální železniční trať a zastavil provoz vlaků.

"Po silné bouřce, která se přehnala v okolí Hanušovic a Starého Města, hasiči vyjeli k šesti událostem. Jednalo se o popadané větve a stromy na komunikace," řekla mluvčí hasičů Vladimíra Hacsiková. U Hanušovic strom spadl na železniční trať. Hasiči museli požádat o zastavení provozu na trati, aby mohl být strom odklizen.

Prudká bouřka v sobotu odpoledne poznamenala začátek hudebního festivalu na letišti v Hranicích na Přerovsku. "Festivalovým areálem se prohnalo lokální tornádo. Stage, které stály, momentálně nestojí. Létaly tady židle a plachty vzduchem. K tomu kroupy a déšť. Naštěstí se nikomu nic nestalo," uvedli odpoledne na Facebooku pořadatelé festivalu. V podvečer se podařilo pódia opravit a hudební produkce mohla pokračovat.

Blesk zasáhnul hasiče

Blesk v sobotu večer u Vizovic na Zlínsku zasáhl a zranil tři dobrovolné hasiče, kteří řezali bouřkou poškozený strom. Všechny tři muže převezla záchranná služba do nemocnice. Kvůli silné bouřce a přívalovým dešťům měli hasiči ve Zlínském kraji od sobotního odpoledne více než pět desítek výjezdů k popadaným stromům, poškozeným střechám i zatopeným sklepům. [celá zpráva]

Hasiči měli od sobotního podvečera ve Zlínském kraji kvůli bouřce tři desítky výjezdů, při kterých ze silnic odstraňovali spadlé stromy a větve. V Otrokovicích velkou škodu napáchala zahradní trampolína, která nebyla připevněna k zemi. "Při náporu větru se vznesla do vzduchu, poškodila střechu rodinného domu, přeletěla přes silnici a jako žiletka se zařízla do oken sousedního rodinného domu. Naštěstí nebyl nikdo zraněn," řekl mluvčí zlínských hasičů Roman Žemlička.

Poničené střechy a komíny

Šest výjezdů se týkalo prudkým větrem poničených střech. "Nejvíce byla poškozena firma ve Vsetíně a bytový dům v Otrokovicích. Ve Vsetíně se majitel podílel na zabezpečení střechy o ploše asi 1250 metrů čtverečních. Sám si obstaral plachty a desky na provizorní zakrytí střechy," uvedl Žemlička.

V Otrokovicích střechu domu poškodily dva vysoké zděné komíny. Jeden z nich nevydržel nápor větru a zřítil se k zemi. Druhý komín zůstal zablokovaný na sedlové střeše. "Torzo komína se podařilo hasičům odstranit za pomoci automobilové plošiny," dodal Žemlička.

Na osmi místech Zlínského kraje hasiči čerpali vodu ze zatopených sklepů a čistili ucpané kanály. "Po období sucha nám bouřka ukázala, co dokáže příroda. Zem bičovaly provazce vody, které zvedly hladiny místních potůčků, a nebe bylo protkáno blesky," popsal sobotní bouřku Žemlička.

Silné bouřky zasáhly střední i jižní Evropu

Po vlně dlouhotrvajícího extrémního horka zasáhly střední a jižní Evropu mohutné bouřky se silným větrem a přívalovými dešti. V Polsku zažili podle televizní stanice TVP Info krušnou noc zejména obyvatelé Velkopolského a Dolnoslezského vojvodství na jihozápadě země. Asi 130 000 domácností je bez dodávek elektrické energie poté, co vítr poškodil vedení. Hasiči musejí pomáhat s pumpováním vody ze zaplavených sklepů, asistovat museli i ve třech vyplavených nemocnicích v Poznani.

V Bratislavě způsobila v sobotu večer silná bouře několikahodinový dopravní chaos. Zaplavené byly některé ulice, jiné blokovaly popadané stromy. Organizátoři hudebního festivalu Grape v Piešťanech zrušili kvůli dalším hrozícím bouřkám zbylý víkendový program, domů muselo předčasně odjet na 10 000 návštěvníků, napsal server topky.sk.

Přes Itálii se v sobotu přehnaly bouřky a deště, které způsobily i hmotné škody. Nedaleko Bari na jihu země bylo po úderu blesku do přístřeší zraněno 14 lidí. V Rimini vyhnala turisty z pláže písečná bouře, informovala agentura DPA.

Po úderu blesku do přístřeší u Bari leží jedna žena v kómatu. V Boloni na severu Itálie silný vítr a déšť vyvracely stromy. V Římě se vodní masy při bouři vylily do ulic.

Nečas zastihl Itálii zrovna o prodlouženém víkendu označovaném "Ferragosto", který je v zemi již tradičně považován za vrchol letní sezony. Většina Italů je na dovolené nebo vyráží na výlety. Špatné počasí mohou podle meteorologických předpovědí očekávat i v neděli.

Reklama

Výběr článků

Načítám