Hlavní obsah

Neberte úplatky, apeluje na poslance návrh etického kodexu

Právo, Naďa Adamičková, Marie Königová

Je to jako ve slavné scéně ve filmu Jáchyme, hoď ho do stroje! Neber úplatky, neber úplatky, nebo se z toho zblázníš, říká Ladislav Smoljak. A podobné „šoky“ žádá po poslancích rodící se etický kodex, který se má stát významným protikorupčním dokumentem.

Foto: Milan Malíček, Právo

Karolína Peake

Článek

Odzvonit má prebendám typu výlety poslanců s podnikateli a lobbisty na golf, které samozřejmě platí ti druzí, darům k narozeninám od silné finanční skupiny, kartónům cigaret od tabákových firem, posezením u piva „nad změněnou daní“ s výrobci rezavého moku, zájezdům na tenis nebo fotbal.

Na svět se chystá přijít další z etických kodexů, který by měl dát pravidla pro chování politiků. Dosavadní pokusy byly marné a i ten nový nevypadá na průlom, neboť má jít zase jen o těžko kontrolovatelné doporučení bez sankcí.

„Je to pracovní verze,“ řekla Právu členka pracovní komise ke kodexu poslankyně Lenka Andrýsová (VV).

Patronát nad přípravou má její stranická kolegyně vicepremiérka Karolína Peake. Patří totiž do jejího oboru – k jeho vzniku koaliční strany zavazuje protikorupční strategie.

Co z návrhu už vypadlo
– zveřejnění všech smluv, které poslanec v souvislosti se svým mandátem uzavřel: tedy že dá nahlédnout, kdo a za kolik pro něho pracuje, kolik komu platí za ubytování v Praze, za poslaneckou kancelář ve volebním obvodu
– zveřejnění toho, jak využívali poslanci náhrady, jaké zadali a zaplatili expertizy, či co dělají jejich asistenti

Podklady, které obdržely parlamentní kluby, už vyvolaly pochybnosti. Poslanci (o senátorech v něm není řeč) se v něm totiž mají zavázat dodržovat všechny zákony, které se jich dnes týkají – mají dodržovat ústavu, sloužit veřejnému zájmu, účastnit se jednání Sněmovny, zveřejňovat příjmy, odevzdávat přehled o majetku, činnostech, darech a závazcích.

Nemají ani prospěchařit, vystupovat v reklamě či brát odměny za působení v orgánech podniků se státním vlivem. Mají zveřejňovat osobní zájem na projednávaných věcech. A nebrat ani nevyžadovat úplatky.

„Poslanec nevyžaduje ani nepřijímá úplatky, dary, protislužby ani žádná jiná zvýhodnění, která by mohla ovlivnit rozhodování a narušit nestranný přístup,“ zní jeden ze zamýšlených bodů.

K tomu by měl být i přesně popsán „správný postup, který má poslanec zvolit v případě, že je vystaven korupční nabídce“.

„Slibuji, že nebudu zaměstnávat rodinu“

Co se ale má v kodexu objevit jako „novinka“? Poslanec se má „vyhnout“ zaměstnávání příbuzných či zveřejňovat všechny kontakty s lobbisty. Neměl by přelévat peníze spojené s mandátem do stranických pokladen. To znamená, že by neměl mít poslaneckou kancelář ve stranickém sekretariátu a tajemník stranické organizace by neměl být placen jako poslanecký asistent.

To je stále běžný jev, stejně jako zaměstnávání dětí či manželů jako asistentů, kterému se pokusili v minulosti udělat přítrž zatím jen sociální demokraté. Taková praxe však nerušeně pokračuje.

Ani v jednom případě nejde o zákaz a chybějí sankce. Protože kodex by měl být přijat jako usnesení Sněmovny, zůstane nejspíš tedy jen proklamací. A tak s výjimkou pokuty 50 tisíc Kč, která již dnes hrozí politikovi, když nedá majetkové přiznání nebo je neúplné či lživé, není síla, která by přinutila politiky dodržovat pravidla, i když se k nim podpisem etického kodexu zavážou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám