Hlavní obsah

Nebe nad Plzní rozťaly gripeny, jeepy s bílou hvězdou vítaly tisíce lidí

– Plzeň
Právo, Ivan Blažek

Oslavy sedmdesáti let osvobození Plzně americkou armádou vyvrcholily v neděli dopoledne nejočekávanějším bodem programu - městem projel tradiční konvoj historických vojenských vozidel. Ulice lemovaly tisíce diváků.

BEZ KOMENTÁŘE: Vojenská přehlídka v PlzniVideo: Ivan Blažek, Právo

 
Článek

Díky účasti tří stovek strojů byl letošní konvoj vůbec největší v pětadvacetileté historii plzeňských Slavností svobody. Defilé bylo tentokrát pojato jako vítězná vojenská přehlídka. V čele mašírovala za zpěvu dobových amerických pochodových písní stovka vojáků ve slavnostních uniformách, nebe nad Plzní rozťaly gripeny.

Foto: Ivan Blažek, Právo

Přehlídka v centru Plzně.

Kolona projížděla městem téměř dvě hodiny. Tanky, transportéry, obrněnci, jeepy - technika, která prošla peklem druhé světové války, a teď si ji hýčkají členové klubů vojenské historie, do Plzně se sjeli z celého světa.

Foto: Ivan Blažek, Právo

Přehlídka v centru Plzně.

Jeepy s bílou hvězdou vezly ten nejvzácnější náklad - nadšeně pozdravované americké, belgické veterány. Do západočeské metropole jich dorazily přes vysoký věk - nejstaršímu táhne na stovku - dvě desítky. „Na oslavách jsem už asi po dvacáté, ale pocity mám podobné, jako když jsem do Plzně přijel 7. května 1945,“ uvedl dvaadevadesátiletý americký veterán Earl Ingram.

Foto: Ivan Blažek, Právo

Sobotní veselice na plzeňském náměstí. Zatančil si i téměř devadesátiletý americký veterán Tom Ingram.

„Tlačí se mi do očí slzy, když vidím lidi, kteří to prožívají podobně, jako tenkrát jejich předchůdci. A směji se a raduji s mladými, kteří jsou šťastní a přišli se podívat na staré vojáky, kteří tady byli před sedmdesáti lety,“ dodal Ingram.

Jako v pětačtyřicátém

Vojenskou techniku mohou lidé obdivovat až do konce víkendu v dobovém táboře 16. obrněné divize, který je rozložený v Borském parku. Na místě je padesát kusů dobové americké válečné techniky a tehdejší osvoboditele města věrně napodobuje na 150 nadšenců z řady zemí včetně USA, Ruska i Německa.

Foto: Ivan Blažek, Právo

Dobový kemp US Army v plzeňském Borském parku.

„Z hlediska množství dobové techniky a hlavně autentičnosti je to největší akce svého druhu, jaká se kdy na světě uskutečnila,“ řekl Právu koordinátor tábora Miroslav Seifert.

Akční scénu mohli sledovat návštěvníci v sobotu na nádraží v Plzni - Koterově, kde se uskutečnila rekonstrukce leteckého přepadu německého vlaku. Sobotní večer na hlavním náměstí byl pojatý jako pocta veteránům a pak patřil především swingu.

Foto: Ivan Blažek, Právo

Nálet na vlak v Plzni - Koterově

Víkendem oslavy v Plzni nekončí - ve městě bude dál fungovat menší vojenský kemp v Křižíkových sadech a uskuteční se řada dalších doprovodných akcí. Definitivní tečkou bude oficiální vzpomínkový akt u pomníku Díky, Ameriko!, na který dojde ve středu 6. května odpoledne, tedy v den, kdy Pattonova armáda v roce 1945 město osvobodila.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám