Hlavní obsah

Název lodi Moskva znovu ve hře

Právo, vtk

Brňané budou moci v březnu rozhodnout o novém pojmenování historické lodě Dallas, postavené v letech 1954 až 1955 zaměstnanci dopravního podniku z prvorepublikových tramvají.

Foto: Vladimír Klepáč, Právo

Takto čekala loď v přístavišti v Brně-Bystrci dlouhá léta na opravu

Článek

Původně nesla název Moskva. V roce 1992 byla přejmenována na Dallas. Hlasující budou moci vybírat ze tří možností. Lodi mohou dát opět jméno Moskva, popřípadě Morava, aby tak připomínala, že Brno je moravskou metropolí. Třetí možností je Bratislava.

Jméno Dallas již má jedna z moderních lodí sedmičlenné flotily plavidel dopravního podniku, která brázdí hladinu Brněnské přehrady, po níž ročně přepraví téměř čtvrt milionu lidí. Proto je Dallas mimo hru. Brněnští radní chtěli původně dát plavidlu jméno Morava nebo Bratislava, ale těch, co podporují návrat k původnímu názvu Moskva, je tolik, že doslova na jejich nátlak bylo pojmenování Moskva opět začleněno do hlasování o budoucím názvu.

Vyřazení Moskvy Brňany popudilo

Domácí

„Moskva je historické jméno zrekonstruované lodě, Bratislava by se držela tradice, kdy stávající flotila nových lodí nese názvy podle brněnských partnerských měst, Morava zase představuje odkaz na loď, která společně s lodí Brno zahajovala v roce 1964 provoz lodní dopravy na přehradě,“ řekl Právu náměstek brněnské primátorky Tomáš Koláčný (piráti).

Anketa o nové pojmenování znovu zprovozněné lodi Dallas, která je na seznamu technických památek ČR, se uskuteční od 1. do 31. března na webu Brno iD. Hlasovat mohu pouze lidé s plně ověřeným „full“ účtem. Dalším způsobem, jak hlasovat, je osobně na pobočkách Knihovny Jiřího Mahena a turistického informačního centra na Panenské. Ve všech případech mohou hlasovat pouze lidé starší patnácti let s trvalým pobytem v Brně.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám