Hlavní obsah

Návrh o referendu dostal ve Sněmovně šanci, opozice jej chce změnit

• Aktualizováno
Novinky, jas

Poslanci v úterý pustili do dalšího projednávání vládní návrh ústavního zákona o obecném referendu. Podobná úprava v českém právu doposud chyběla, vládní předlohu opozice nicméně opozice ostře kritizovala jako špatnou, účelovou a nic neřešící. V minulosti žádný návrh na zavedení obecného referenda neprošel.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS) za předsedou Legislativní rady vlády Petrem Mlsnou (LIDEM)

Článek

Kabinet, který návrh schválil již loni v březnu, podmiňuje vypsání referenda sesbíráním 250 000 podpisů. Vyhlásit referendum by podle materiálu mohla i vláda. Každý takovýto návrh by musel nejprve z hlediska ústavnosti posoudit i Ústavní soud.

K vypsání referenda by byl nutný rovněž souhlas obou komor parlamentu. Pokud by jej zákonodárci vyslovili, musel by jej prezident do třech měsíců vyhlásit. Aby bylo referendum platné, byla by podle předlohy nutná účast nadpoloviční většiny oprávněných voličů.

Jak za předkladatele připomněl šéf legislativní rady vlády Petr Mlsna, nebylo by možné vypsat všelidové hlasování týkající se správy daní.

Návrh nic neřeší

Opozice považuje vládní návrh za špatný a účelový. Poslanci poukazovali na to, že kvůli posuzování návrhu referenda ze strany ÚS i parlamentu může celý proces vyhlášení trvat i rok a půl. Připomínali rovněž to, že vládní většina bude moci smést návrh ze stolu.

Předseda poslanců ČSSD Jeroným Tejc se pozastavil i nad hranicí 50 procent, která by měla být podmínkou platnosti referenda. Tejc materiál dokonce označil za "návrh zákona na zmaření obecného referenda". Dodal nicméně, že se jeho strana pokusí návrh upravit pozměňovacími návrhy.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám