Hlavní obsah

Návrh koaliční smlouvy: vyšší daně a majetková přiznání

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Hodinu poté, co se odstupující ministr vnitra a úřadující šéf ČSSD Stanislav Gross stal novým předsedou vlády České republiky, zveřejnil server Britské listy pracovní neveřejný návrh koaliční smlouvy, tak jak si ji představuje sociální demokracie, a od které by se mělo odvíjet i programové prohlášení nové vlády.

Foto: Eva Shareefa

Layala Shareefa flamenco orienta s vějíři

Článek

Jedním z hlavních bodů neveřejného návrhu koaliční smlouvy, tak jak ji zveřejnily Britské listy, je pokračování v reformě veřejných financí. Koaliční strany se zavazují prosazovat snižování zadlužování veřejných rozpočtů tak, aby v roce 2006 byl schodek nižší než 4 procenta HDP.

Podle návrhu budou vládní strany v rámci boje s korupcí a kriminalitou podporovat vznik zákona o registračních pokladnách. Na stůl by se s největší pravděpodobností dostala i majetková přiznání, o kterých se dokument rovněž zmiňuje.

"Milionářská daň" ve hře

V textu se také uvádí, že koalice by neměla snižovat sociální a zdravotní pojistné. S čímž ve své nové koncepci reformy zdravotnictví počítá odstupující ministr Jozef Kubinyi.

V návrhu koaliční smlouvy se píše o "zvýšení progresivity daně z příjmu fyzických osob." To v podstatě neznamená nic jiného, než tolikrát zmiňovanou milionářskou daň. V současné době se daň z příjmu fyzických osob pohybuje v rozmezí od 15 do 32 procent.

"Zvýšení progresivity" by tak mohlo přinést novou sazbu, čímž by lidé překračující limit základu daně pro 32 procentní sazbu platili vyšší daně.

Lepší postavení učitelů, více na vědu

Koalice se zavazuje pokračovat ve zvyšování platů pedagogických pracovníků s cílem "výrazně překročit průměrnou mzdu v České republice. Více peněž by ze státního rozpočtu mělo téci i do vědy a výzkumu. Sociální demokracie má představu o ucelené koncepci, díky které by měly být prostředky na vědu a výzkum každým rokem navyšovány minimálně o 0,05 (optimálně o 0,08 procenta) hrubého domácího produktu.

Reklama

Související témata:

Související články

Prezident jmenoval Grosse premiérem

Úřadující předseda ČSSD Stanislav Gross se v pondělí v 15:00 hodin stal novým premiérem České republiky. Slavnostní slib složil do rukou prezidenta Václava...

Výběr článků

Načítám