Hlavní obsah

Další pokus o návrat mariánského sloupu na pražské náměstí. Dlažba už je dole

• Aktualizováno
Právo, ČTK

V centru Prahy na Staroměstském náměstí začala v pondělí stavba repliky mariánského sloupu. Její autor Petr Váňa novinářům na místě řekl, že staveniště o rozměrech 7,5 krát 7,5 metru bylo ohrazeno a předáno stavební firmě. Ta ihned začala s odstraňováním dlažby a desky připomínající původní sloup. Replika by měla na místě stát v polovině září. Předchozí pokus o její umístění přerušila policie.

Příprava na stavbu Mariánského sloupu na Staroměstském náměstíVideo: Novinky

 
Článek

Druhý pokus se koná poté, co stavba získala v lednu souhlas pražského zastupitelstva.

Před zahájením stavby místo obhlédli archeologové. Nyní budou pracovníci pokračovat v odkrývání původních základů, které podle sochaře Váni sahají do zhruba dvoumetrové hloubky.

„Je zajímavé, že tam pravděpodobně někde bude původní zakládací kámen z roku 1650, pod kterým by měla být zakládací listina," uvedl sochař.

Dodal, že historicky cenný artefakt by se měl nacházet zhruba v hloubce půl metru mezi původními základovými kameny. Budou celé odkryty, očištěny a prozkoumají je archeologové, načež na ně bude umístěna základová deska nového sloupu. „Na ní teprve budeme moci dát kameny nového sloupu,” doplnil sochař.

Původní sloup ze 17. století svrhl dav v roce 1918, protože v něm viděl symbol habsburské monarchie.

Mariánský sloup se může vrátit na Staroměstské náměstí v Praze

Domácí

Umístění základní desky by se mělo stihnout do konce března, kdy začnou na náměstí velikonoční trhy. Pak budou práce přerušeny. Sloup se podle schváleného harmonogramu začne osazovat 24. dubna, hotový by měl být v polovině září.

Stavební povolení údajně nepropadlo

Sochař loni repliku sloupu v asi 250 dílech přivezl do Prahy na lodi a následně se pokusil zahájit na náměstí stavbu, čemuž kvůli chybějícímu záboru zabránili policisté.

Poté sochař dílo nechal na lodi na Vltavě a s týmem kamenosochařů dál pracoval na jeho dokončení.

Sochař začal na Staroměstském náměstí s obnovou mariánského sloupu. Musel přestat

Domácí

„Stavba už je vlastně povolena dva roky,“ poznamenal Váňa. Původní stavební povolení, které mělo platnost do loňského léta, podle něj nikdy nepropadlo, protože stavební úřad uznal jako zahájení stavby tehdejší pokus sloup na náměstí umístit i bez záboru.

Nyní Váňa získal poslední povolení k záboru stavby od Technické správy komunikací.

Anketa

Souhlasíte s návratem mariánského sloupu na Staroměstské náměstí v Praze?
Ano
54,1 %
Ne
33,6 %
Je mi to jedno
12,3 %
Celkem hlasovalo 2367 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám