Hlavní obsah

NATO požádalo ČR o další nasazení gripenů na Islandu

Chotusice
Aktualizováno

Severoatlantická aliance požádala Českou republiku o další nasazení stíhaček Jas-39 Gripen na Islandu, řekl ve čtvrtek mluvčí ministerstva obrany Petr Medek. Podrobnosti armáda oznámí na páteční tiskové konferenci na vojenské základně v Čáslavi. Čeští stíhači absolvovali islandskou misi už loni na podzim.

Foto: Petr Horník, Právo

Letoun JAS-39 Gripen

Článek

"Tu žádost jsme dostali, ale veškeré podrobnosti řekneme zítra (v pátek) v Čáslavi," řekl Medek. Kolik strojů se do mise zapojí, neupřesnil.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Server Lidovky.cz s odvoláním na velitele čáslavské základny Petra Hromka napsal, že Češi by měli znovu chránit ostrov letos v červenci a srpnu.

Island nemá vlastní armádu a poblíž jeho vzdušného prostoru údajně narůstají aktivity ruských vzdušných sil.

Loni 10. října na Island odletělo pět českých stíhaček. Vzdušný prostor střežily čtyři a jedna byla záložní. Spolu s piloty na ostrov zamířilo i více než sedmdesát vojáků. Na domovskou základnu se gripeny vrátily 4. prosince.
Čeští stíhači střežili vzdušný prostor nad ostrovem a jeho teritoriálními vodami v rámci společného systému protivzdušné a protiraketové obrany NATO. Ostré starty nezaznamenali, do vzduchu se dostali díky cvičným letům.
Dříve se česká armáda podílela na zajišťování bezpečnosti vzdušného prostoru Litvy, Lotyšska a Estonska.

Související téma:

Foto: Novinky

.

Reklama

Výběr článků

Načítám