Hlavní obsah

National Geographic líčil Prahu jako semeniště zločinu, ovšem podváděl

Právo, Stáňa Seďová

V pořadu Město podvodů TV kanálu National Geographic ukázal moderátor Connor Woodman Prahu jako město plné zločinných taxikářů, prostitutek-kapsářek, zlodějských obchodníků a falešných dealerů drog. Pražská kriminálka však zjistila, že šlo o podvodné divadlo s najatými figuranty.

Foto: Petr Horník, Právo

Václavské náměstí v Praze. Ilustrační foto

Článek

Dokument seriózní televize National Geographic líčí, jak je hlavní aktér v české metropoli okraden, podplacený taxikář ho odveze místo do vyhlášeného erotického klubu do podniku, odkud ho bez vydání 500 eur, aniž by si užil jakýchkoli služeb, nechtějí nechat odejít.

Na dvoutisícikorunu mu prodejce párků za 60 korun vrátí jen jako na tisícikorunu, ze Staroměstského náměstí na Václavské jede za 750 korun a za cestu z centra na Žižkov zaplatí jednou 174 korun a podruhé téměř tisícovku. Také se mu povede na Václavském náměstí koupit dva gramy kokainu za 1500 korun, který je ve skutečnosti jedlou sodou.

Celá reportáž byla fiktivní a na role podvodníků si štáb najal herce a figuranty
mluvčí policie Jana Rösslerová

Ve třičtvrtěhodinovém dokumentu se pak redaktorovi překvapivě podaří udělat s podvodníky i rozhovor. Od ředitele taxislužby Eurotaxi, která ho okradla, se dozví, že řidiči s sebou běžně vozí zbraně a že kdyby měli dodržovat magistrátem stanovený limit 28 korun za kilometr, museli by pracovat 14 hodin denně, aby si vydělali. Od provozovatele pochybného baru s prostitutkami se pak dozví, že policisté o jeho aktivitách vědí a je jim to jedno.

Místo podvodníků figuranti

Problém je, že ve snaze udělat dokument, který vychází z obecně nedobrých zkušeností zahraničních turistů s pražskými vykuky, se tento uznávaný americký titul dopustil podvodu. Situace jsou totiž uměle nahrané a v roli pražských podvodníků jsou najatí figuranti.

Dokument, který byl loni v prosinci odvysílán na stanici National Geographic a nyní zažívá comeback na sociálních sítích, kde už má tisíce zhlédnutí, si proklepla pražská kriminální policie. A sama byla překvapena, kam až byl štáb ochoten zajít, aby v Praze natočil to, pro co přijel.

Policie: Vše bylo zinscenované

„Úplnou náhodou jsem to viděla loni v televizi. Hned jsem na to upozornila kriminalisty a ti začali věc vyšetřovat, aby podvody a totožnost podvodníků odhalili. Dohledali a vyslechli aktéry dokumentu, prověřili místa, kde se redaktor pohyboval, a velkým překvapením bylo, že vše bylo zinscenované,“ sdělila Právu mluvčí pražské policie Jana Rösslerová.

„Celá reportáž byla fiktivní a na role podvodníků si štáb najal herce a figuranty. Nyní je věc došetřována, ale pravděpodobně bude odložena, protože fakticky k žádným trestným činům nedošlo. Například bar na Žižkově, kde se měly prostituce a vydírání odehrávat, je dávno zavřený,“ dodala Rösslerová.

„Dohoňte si mě“

Mimochodem taxislužba Eurotaxi, která byla v dokumentu téměř hlavní zločineckou organizací, je od poloviny roku 2011 v likvidaci. A jako její ředitelé a majitelé figurují v obchodním rejstříku úplně jiní lidé než Pavel Jelínek, se kterým dělal Connor Woodman rozhovor na kameru.

„My jsme se sami snažili pana Woodmana kontaktovat, aby nám podal vysvětlení. Ale redaktor nás slušně řečeno poslal k šípku, že je pořád někde ve světě, tak ať si ho dohoníme. Takže jsme požádali o spolupráci Interpol. Nicméně nyní se to dostává spíše do roviny občanskoprávního sporu a je na magistrátu, aby se právně bránil proti poškození jména Prahy,“ sdělila Rösslerová.

Vedení města se nyní začalo kauzou zabývat. „Musím se s tím nejprve konkrétně seznámit, nicméně určitě bychom měli zvážit právní kroky, protože bylo zásadně poškozeno jméno hlavního města,“ řekl Právu Lukáš Manhart (TOP 09), radní pro legislativu.

Reklama

Výběr článků

Načítám