Hlavní obsah

Nástupcem Grebeníčka se stal Vojtěch Filip

Právo, Novinky, Jitka Götzová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Ústřední výbor KSČM na svém sobotním zasedání přijal rezignaci dosavadního šéfa strany Miroslava Grebeníčka. Odpoledne si pak komunisté zvolili svého nového předsedu, jímž se stal Vojtěch Filip. Ten porazil svého jediného protikandidáta Václava Exnera.

Článek

Vojtěch Filip při volbě do funkce obdržel 63 hlasů. Místopředseda Exner získal jen dvacet hlasů.

Miroslav Grebeníček byl sice také navržen, kandidaturu však odmítnul. Rovněž odmítnul funkci čestného předsedy, což minulý týden navrhnul výkonný výbor za jeho dvanáctileté působení ve funkci. Grebeníček, který již není členem ÚV KSČM, ve 14:00 jednání, na němž se teprve mělo rozhodnout o jeho nástupci, opustil.

Nově zvolený předseda KSČM Filip chce víc komunikovat s občanskou společností než jeho předchůdce. "Chtěl bych nabídnout KSČM jako platformu, kde jednotlivá hnutí mohou prezentovat své názory," řekl novinářům. Za hlavní cíl považuje dokončení volebního programu, hlavně řešení nezaměstnanosti.

Filip dává zatím přednost být volebním lídrem v domovském regionu, Jihočeském kraji, nevylučuje ale, že by mohl kandidovat i v Praze, nabídku však zatím nedostal. Poděkoval na tiskové konferenci všem, kteří mu do nové funkce vyjadřovali podporu.

Grebeníček: omluva v rozporu s VI. sjezdem strany

V sobotu ráno před samotnou volbou šéfa komunistů vystoupil se svým projevem Grebeníček a zaútočil na své vnitrostranické kritiky. Jak řekl, pokud někdo z nich sní o lukrativním křesle výměnou za programové ústupky, připravuje odchod strany do bezvýznamnosti.

Jmenoval místopředsedu KSČM Jiřího Dolejše, šéfa jihočeských komunistů Petra Braného a senátora Vlastimila Balína. "Tentokrát Dolejšovi oznamuji, že pokud v posjezdovém období nastoloval požadavek znovuomlouvání a zásadního přehodnocení vztahu k činnosti KSČ, jednal nemoudře a v rozporu se závěry šestého sjezdu," prohlásil Grebeníček.

Zároveň zdůraznil, že o žádnou omluvu  nikdo z politických soupeřů ve skutečnosti nestojí a je to jen prostředek ke zpochybňování KSČM a jejího poslání.

Ze lži obvinil Petra Braného, neboť to byl on, kdo navrhl, aby místopředseda Vojtěch Filip, pokud by se stal předsedou strany, se stal pražským volebním lídrem. Pak řekl, že tomuto řešení není nakloněn. Odmítl tvrzení Balína, že jako předseda strany chce zmanipulovat Haló noviny prosti senátorovi či komukoliv jinému. "Ať to neříká za mými zády, ale zkusí to dokázat."

Nutnost vytvoření programu

Grebeníček vyzval přítomné, aby se strana soustředila na nadcházející volby, a to především na tvorbu svého volebního programu a urychleného sestavení kandidátek.

Na adresu ČCSD prohlásil, že vnitrokoaliční impotence a tlak lidovců ji přiměly hledat podporu u komunistů. Varoval ale, že silné antikomunistické křídlo v soc. dem. by chtělo těžko změnit dosavadní strategii po volbách. Ve svém vystoupení se však Grebeníček nezmínil ani slovem o Vojtěchu Filipovi, který byl jedním ze dvou kandidátů na funkci předsedy strany.

Reklama

Související články

Grebeníček odstoupí 1. října

Úvahy o tom, že předseda KSČM Miroslav Grebeníček nemyslel svůj odchod ze své stranické funkce vážně, v úterý definitivně padly. Na kolegiu, což je poradní...

Komunisté chtějí čestného předsedu

V pátek na zasedání výkonného výboru KSČM přišel předseda komunistů Miroslav Grebeníček oznámit svou rezignaci k 1. říjnu letošního roku. Členové výboru vzali...

Výběr článků

Načítám