Hlavní obsah

Nastává podzimní rovnodennost a začíná astronomický podzim

Podzimní rovnodennost 2021 nastane středu 22. září, konkrétně ve 21:20 hod. středoevropského letního času. Slunce vstoupí do znamení Vah a začne astronomický podzim. V tento moment se střed Slunce nachází nad zemským rovníkem, takže rovnoměrně osvětluje obě polokoule. Díky tomu mají den a noc téměř stejnou délku.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

V příštích týdnech se budou noci až do zimního slunovratu prodlužovat, zatímco dny se budou krátit. Astronomická zima začne v roce 2021 přesně 21. prosince v 16:59 hod. Tehdy nastává na severní polokouli planety Země zimní slunovrat, kdy jsou dny nejkratší a noci nejdelší.

Střídání ročních období způsobuje sklon zemské osy, která je od svislého směru nakloněna o 23,5 stupně. Při oběhu Země okolo Slunce se tak severní a jižní polokoule planety střídavě ke Slunci přiklánějí, nebo od něj odklánějí. Když je ke Slunci přikloněna severní polokoule, je v České republice a dalších zemích na severní polokouli léto, je-li přikloněna jižní polokoule, je v Česku zima.

Odlišné rozdělení ročních období mají meteorologové, pro něž podzim začal už 1. září a skončí s posledním dnem listopadu. Pevně stanovená tříměsíční období byla zavedena pro potřeby jednotného zpracování klimatologických dat.

Reklama

Výběr článků

Načítám