Hlavní obsah

Naši europoslanci tají odměny svých asistentů, zlobil se pirát Michálek

– Ostrava
Novinky, Renáta Bohuslavová

Pirátští europoslanci Marcel Kolaja, Mikuláš Peksa a Markéta Gregorová podle šéfa pirátských poslanců Jakuba Michálka tají odměny, které jsou vypláceny jejich asistentům. Těch je celkem sedmnáct. Podle Kolaji ale s ohledem na právo Evropského parlamentu není možné odměny zveřejnit.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Na snímku pirátští europoslanci a lídr strany zleva Markéta Gregorová, Ivan Bartoš, Marcel Kolaja a Mikuláš Peksa

Článek

„Nechápu, že naši europoslanci tají platy svých asistentů placených z veřejných peněz. Podle českého práva lze zveřejnit, kolik kdo dostává a u těch lidí by to mělo být přehledně na webove stránce,” řekl Novinkám na pirátském fóru Jakub Michálek.

Vášnivá debata se na fóru rozpoutala poté, co původní dotaz vznesl pražský radní pro transparentnost Adam Zábranský. Pirátští europoslanci se bránili s tím, že informace zveřejnit nemohou. Debata nicméně neskončila a Piráti v ní budou pokračovat na internetovém fóru.

„Rozhodně netajíme žádné informace, které bychom mohli legálně zveřejnit. Jakub měl požadavek na zveřejnění platů asistentů europoslanců. Neuvědomuje si, že naše právní prostředí a nastavení Evropského parlamentu je mnohem komplikovanější než to, na co on je zvyklý z Poslanecké sněmovny,” reagoval na Michálka Marcel Kolaja.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Lídr České pirátské strany pro volby do Evropského parlamentu Marcel Kolaja.

„Platí jiné zákony a je to jiný typ smlouvy. My nezaměstnáváme lidi na živnosťák. Je to smlouva mezi parlamentem a danou osobou a my nemůžeme jednoduše údaje zveřejnit. Velmi rád se pobavím o tom, kde jsou problémy a budu hledat řešení, ale trvám na tom, že všechno, co budeme dělat, bude legální,” dodal Novinkám Kolaja.

Asistentů, které tři čeští pirátští europoslanci společně s jedním německým kolegou mají, je celkově sedmnáct. Konkrétní počty a jména je možné dohledat na stránkách Europarlamentu.

Reklama

Výběr článků

Načítám