Hlavní obsah

Národní strana už odhalila kontroverzní památník

– PRAHA

Nacionalistická Národní strana (NS) tvrdí, že z kamene, který přivezla k místu v Letech u Písku, kde stál za druhé světové války internační tábor pro Romy, se v neděli stal Památník obětem II. světové války. NS to oznámila na svých internetových stránkách. Dosud přitom její představitelé tvrdili, že památník odhalí až v sobotu 21. ledna. Na kámen dali nápis Obětem.

Článek

Instalace památníku narazila na odpor romských organizací, politiků a obhájců lidských práv, podle nichž znevažuje památku Romů, kteří byli v táboře internováni a zemřeli tam. Romské organizace oznámily, že očekávají, že vláda a policie nedovolí pomník postavit. V souvislosti s plánovanou akcí již padlo několik trestních oznámení.

"Skupina členů NS dokončila drobné práce okolo Památníku a na jeho čelní stranu napsala jedno jediné slovo. To slovo je výstižné a všeobjímající. Přítomný starosta obce Lety i příslušníci Policie ČR byli upozorněni, že z bezvýznamného 'balvanu' se dnešním dnem stal Památník obětem II. světové války a že jeho zneuctění, poškození či zcizení by bylo trestným činem současně dle několika paragrafů, a to nejen proto, že deklarovaná materiální hodnota Památníku přesáhla částku 5000 Kč," uvedla NS bez dalších podrobností na svých internetových stránkách.

NS deklarovala památník jako majetek právnické osoby a pietní místo s atributy, jež k tomu náležejí. Nevoli vyvolalo to tvrzení NS, že tábor byl jen pracovní, Romové v něm umírali na běžné nemoci a že šlo o německé zařízení, ne české. Proti tomu vystoupily jak romské organizace, tak někteří politici a sdružení hájící zájmy menšin.

"O tom nápisu víme, ale obec k tomu nezujímá žádné stanovisko. Jedná se o spor pozůstalých Rómů a Národní strany," řekl Právu starosta Let Rostislav Jandera (za KDU - ČSL).

Na místě tábora stojí vepřín

V Letech stával v roce 1942 sběrný tábor, v němž zahynulo přes 300 Romů. Další byli transportováni do koncentračního tábora v Osvětimi.

Na místě tábora nyní stojí velkokapacitní vepřín. Vláda se v červnu zavázala, že vepřín přestěhuje a na jeho místě postaví památník.

Předsedkyně NS Petra Edelmannová v tisku uvedla, že Němci do tábora sváželi také tuláky a "asociály". "Podle nás nemá cenu stavět podobným lidem památníky, my budujeme pomník těm, kteří něco dokázali," řekla Edelmannová.

Případ letského památníku vyšetřuje policie v Písku, zatím podle ní nebyl spáchán trestný čin. O její postup se ve čtvrtek zajímal také ministr vnitra František Bublan. "Z informací vyplývá, že policie dbá na to, aby nedošlo k porušení platných právních předpisů, a svůj postup koordinuje s místní samosprávou," sdělila mluvčí ministerstva Radka Kovářová.

Podle mluvčího policejního prezidia Davida Kubaláka policie případ sleduje a jejím prioritou je předejít možným střetům. Nyní je ale spíš na místní samosprávě, aby problém vyřešila, dodal.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám