Hlavní obsah

Napříště bez zmatků? Obchody by měly mít otevřeno o všech svátcích, navrhují senátoři

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Velké obchody mohou mít o nynějších červencových státních svátcích otevřeno. Naopak 28. září či 28. října si Češi v supermarketech nenakoupí. Otevírací doba se ale možná změní díky návrhu Senátu, o kterém bude příští týden hlasovat Sněmovna.

Foto: Neil Hall, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Podle senátorů současný stav, kdy o některých svátcích musejí mít velkoobchody zavřeno, ale během jiných svátků jsou zase otevřené, přináší zmatky.

„Zákaz prodeje o vybraných státních svátcích nepřinesl od svého zavedení v podstatě nic dobrého, zato ale dost zmatků a nejasností. Není jasné, podle jakého klíče byly vybrány svátky, o kterých se může, nebo naopak nemůže prodávat ve všech obchodech,“ hájil před měsícem návrh na zrušení omezení otevírací doby senátor za ODS Zdeněk Nytra.

Senátoři proto navrhli, aby se regulace zrušila a všechny obchody by mohly mít o státních svátcích otevřeno.

Obchody s plochou nad 200 metrů čtverečních musí mít nyní zavřeno na Nový rok, Velikonoční pondělí, 8. května (Den vítězství), 28. září, (Den české státnosti), 28. října (Den vzniku samostatného československého státu) a 25. prosince (Boží hod vánoční) a 26. prosince (2. svátek vánoční). Na Štědrý den mohou mít otevřeno do 12 dopoledne.

Senátoři svůj pozměňovací návrh vložili do poslanecké novely, která má z regulace prodejní doby vyjmout velkoobchod. Poslanci by měli o návrhu rozhodnout na schůzi, která se bude konat příští týden.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám