Hlavní obsah

Napadne 40 centimetrů sněhu, varují meteorologové

Právo, Novinky, jas, pra
Aktualizováno

Meteorologové v úterý v duchu předpovědí varovali před silným větrem, sněžením, tvorbou náledí a sněhových jazyků. V Jeseníkách by mohlo ojediněle připadnout až 40 centimetrů sněhu. Na tuto roční dobu chladné počasí vydrží až do pátku. Mrazy by mohly poškodit i květy ovocných stromů, upozornil mluvčí Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) Petr Dvořák.

BEZ KOMENTÁŘE: Sněhová nadílka na KarlovarskuVideo: Jan Švábek, Právo

 
Článek

„Během úterního večera bude na severu Moravy a ve Slezsku zesilovat sněžení a vítr. Nárazy větru v noci na středu místy překročí 72 kilometrů v hodině,” varoval ČHMÚ.

Na Českomoravské vrchovině napadne podle meteorologů ve středu během 12 hodin až osm centimetrů nového sněhu. „Na severu Moravy a ve Slezsku bude pokračovat místy trvalé a vydatné sněžení,” uvádí výstraha. Silný vítr bude vytvářet ve vyšších polohách sněhové jazyky případně závěje.

Foto: Slavomír Kubeš, ČTK

Na Božím Daru na Karlovarsku od časného rána sněžilo.

„Celkem na severu Moravy a ve Slezsku napadne až 20 centimetrů, na horách 30 centimetrů, v Jeseníkách ojediněle až 40 centimetrů nového sněhu,” uvedl ČHMÚ. Sněžení zeslábne až v noci na čtvrtek.

Náledí bude hrozit od úterního večera do středečního dopoledne v Plzeňském a Karlovarském kraji. Sněžení a sněhové jazyky zasáhnou Vysočinu, Pardubický, Olomoucký, Moravskoslezský a Zlínský kraj. Vítr pak zasáhne Moravu a Slezsko i východní oblasti Pardubického kraje.

Riziko pomrznutí ovocných stromů

Na rozmary počasí v nejbližších dnech upozornil již v úterý ráno mluvčí ČHMÚ. „Nejen sněžení, ale i možnost náledí, sněhových jazyků, silný vítr a ve čtvrtek ráno největší mráz,” shrnul Dvořák výhled na nejbližší dny.

Pondělní sníh na Šerlichu v Orlických horáchVideo: Vladislav Prouza, Právo

„Velké riziko pomrznutí květů a neúrody ovoce,” doplnil neradostnou vizi pro pěstitele ovoce.

Na horách by mohlo ve středu během 24 hodin napadnout až 20 centimetrů sněhu.

V úterý ráno sněžení zkomplikovalo dopravu zejména na západě republiky. Napilno měli silničáři v Karlovarském kraji, ale i v Krušných horách. Technika však musela vyjet i na silnice v Krkonoších a Jeseníkách. [celá zpráva]

Foto: Vladislav Prouza, Právo

Dubnová sněhová nadílka na Šerlichu v Orlických horách.

Hřebeny Krkonoš a Orlických hor do úterního odpoledne místy zasypalo skoro 15 centimetrů nového sněhu. Řidičům, kteří už přezuli na letní pneumatiky, dělala problémy jízda na krkonošské Pomezní boudy a orlickohorský Šerlich. Vozovky dvojice hřebenovek, kde není možný chemický posyp, pokrývala ujetá vrstva zmrzlého sněhu.

„Pokud měli řidiči na autech letní gumy, zažili od Spáleného Mlýna po Pomezní boudy pěkné rallye. Vyjet se ale dalo,“ okomentoval situaci Martin Buček z maloúpské společnosti SKIMU. Silničáři přezbrojili část techniky na zimní údržbu a podle vývoje povětrnostní situace plánují postupně přidávat další sypače.

Meteorologové již v pondělí varovali, že sněhové srážky se mohou v úterý přesunout do poloh nad 400 metrů. Kvůli zesilujícímu větru se mohou v horských oblastech tvořit i sněhové jazyky. [celá zpráva]

Velmi zvolna oteplovat by se mělo začít v průběhu víkendu, ale i závěr dubna bude chladný.

Reklama

Výběr článků

Načítám