Hlavní obsah

Náledí se bude tvořit v celé ČR, varují meteorologové

ČESKÁ REPUBLIKA

Přestože sníh, který napadl v noci ze čtvrtka na pátek na většině území republiky, postupně taje, v noci z pátku na sobotu je podle meteorologů riziko, že na některých silnicích vznikne náledí. Zejména na rychlostních komunikacích nižších tříd stále leží rozbředlá sněhová pokrývka. Proto je při cestě autem nadále nutno dbát zvýšené opatrnosti.

Článek

V noci na sobotu klesnou teploty na mínus dva až mínus šest stupňů. "Proto se na neošetřených komunikacích budou z tajícího sněhu místy tvořit zmrazky nebo náledí," uvádí se ve zprávě Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).

Během večera a noci na sobotu bude nad území ČR postupovat tlaková výše, která přinese vyjasnění, postupně se ale vytvoří mrznoucí mlhy nebo nízká oblačnost. Oteplení přijde v neděli, kdy by rtuť měla vystoupit až na osm stupňů, na Nový rok vystoupí dokonce ještě o stupeň výš.

Silnice jsou zatím až na výjimky sjízdné bez problémů

Praze byly ráno hlavní silniční tahy mokré a sjízdné se zvýšenou opatrností. Na vedlejších komunikacích místy ležely zbytky rozbředlého či rozježděného sněhu. Téměř všechny cesty jsou průjezdné bez problémů.

Ve Středočeském kraji jsou všechny silnice sjízdné a nikde nejsou hlášeny dopravní komplikace. Řidiči by i přesto podle silničářů měli jezdit opatrně. Teploty se pohybují kolem nuly nebo mírně nad bodem mrazu. Silnice ošetřované chemicky jsou většinou mokré, místy se zbytky rozbředlého sněhu. Na silnicích nižších tříd ošetřovaných inertním posypem může někde ležet vrstva ujetého sněhu.

Hlavně na vozovkách nižších tříd v Libereckém kraji ještě ráno ležela místy vrstva rozbředlého sněhu. Hlavní tahy jsou většinou holé a mokré. Teploty v kraji se ráno pohybovaly jen těsně pod bodem mrazu, už nesněžilo. Zejména do oblastí Jizerských hor a západních Krkonoš by podle silničářů neměli motoristé vyjíždět bez zimní výbavy. Na tamních silnicích nižších tříd totiž leží ujetá vrstva sněhu.

Na Vysočině jsou problémové hlavně silnice druhých a třetích tříd, na kterých leží několikacentimetrová vrstva ujetého a většinou rozbředlého sněhu krytá posypem. Chemicky ošetřované vozovky jsou mokré. Všechny silnice jsou sjízdné, silničáři ale doporučují při jízdě zvýšenou opatrnost. Teploty se pohybují od minus dvou do plus dvou stupňů.

Královéhradeckém kraji se přes noc napadnutý sníh drží zejména na silnicích nižších tříd. Hlavní silnice jsou většinou mokré, místy na nich může ležet sněhová břečka. Bez potíží jsou sjízdné i silnice do Krkonoš. Podle předpovědi meteorologů by mělo být v kraji oblačno až polojasno s ojedinělými dešťovými a sněhovými přeháňkami. Teploty by se měly vyšplhat až na tři stupně nad nulu.

Na silnicích nižších tříd v Jihočeském kraji leží místy zbytky tajícího sněhu. Silničáři proto řidičům radí opatrnou jízdu. Komunikace první třídy jsou po chemickém posypu mokré a sjízdné bez omezení. Teploty se pohybují od jednoho do tří stupňů a proto se předpokládá, že zbylý sníh postupně roztaje.

Plzeňském kraji jsou vozovky většinou holé a mokré, v horských polohách Šumavy a Českého lesa se drží dva až pět centimetrů posypaného sněhu. Teploty v regionu se pohybují kolem nuly, námrazy se netvoří. Vzhledem k rozbředlému sněhu vyzývají přesto silničáři motoristy ke zvýšené opatrnosti. V noci by měly teploty klesnout opět mírně pod nulu, námrazy by se ale nikde na vozovkách tvořit neměly.

Na silnicích v Karlovarském kraji zůstává vrstva tajícího sněhu jen místy. Vrstva nového sněhu leží jen na silnicích v Krušných horách. Nad ránem se teploty v kraji pohybují těsně pod nulou a podle předpovědi by měly i nadále stoupat.

Pardubickém kraji by měli být řidiči opatrní na silnicích druhých a třetích tříd, které po nočním sněžení pokrývá ujetá vrstva sněhu. Silnice prvních tříd jsou po chemickém ošetření většinou mokré se zbytky rozbředlého sněhu. Teploty se nad ránem pohybovaly kolem nuly, přes den by teploty měly vystoupat několik stupňů nad nulu.

Silničářům v Moravskoslezském kraji se daří udržet cesty sjízdné. Drobně sněží už jen na některých místech regionu. Teploty, které se nyní pohybují jen mírně pod bodem mrazu, stoupají a zamezují vytvoření ledovky. Většina silnic byla chemicky ošetřena a je holá a mokrá, zbytky rozbředlého sněhu leží jen na některých místech. Cesty druhých a třetích tříd jsou většinou pokryty nízkou vrstvou ujetého sněhu.

Silnice prvních tříd na Olomoucku jsou již většinou holé a mokré, na ostatních vozovkách cestáři stále pracují. Na cestách druhých a třetích tříd leží rozbředlý sníh, silnice jsou sjízdné se zvýšenou opatrností. Na silnicích v severních částech regionu udržovaných chemicky je sněhová kaše, na ostatních cestách leží ujetá vrstva sněhu a cestáři dokončují posyp.

Ve Zlínském kraji si řidiči musí dávat pozor zejména na Vsetínsku a ve vyšších polohách. Přestože silničáři celou noc odklízeli sníh, na silnicích prvních tříd leží místy třícentimetrové zbytky sněhové kaše. Ve vyšších polohách jsou vyjeté koleje a místy mlhy. Na vsetínských vozovkách II. a III. třídy je zajetá dvou až třícentimetrová vrstva sněhu, kterou silničáři průběžně pluhují a sypou. Bez zimní výbavy by se tak řidiči na Vsetínsko vydávat neměli.

Většina silnic v Jihomoravském kraji je sjízdná, někde se ještě drží zbytky rozbředlého sněhu. Sníh pomalu taje, ale nenamrzá.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám