Hlavní obsah

Náledí komplikuje dopravu zejména na Moravě

Změna počasí, kdy se opět ochladilo, způsobila částečné komplikace řidičům. Především v horských oblastech Jeseníků a Beskyd se následkem mrholení vytváří na vozovkách zledovatělá vrstva, silničáři proto nabádají ke zvýšené opatrnosti.

Článek

Na území Olomouckého kraje si na náledí na silnicích ve středu musejí dát pozor řidiči na Jesenicku. V oblasti mrholí či prší a srážky na dopravních spojích vytvářejí ledovku. Na Přerovsku zatopila voda silnici z Lipníku nad Bečvou směrem na Nové Dvory, provoz řídí policisté.

"Na Jesenicku mrholí, na Javornicku dokonce prší. Ledovka se tvoří prakticky na všech silnicích. Nejhorší je to tam, kde již jsou vozovky holé, bez sněhu," řekl dispečer šumperských silničářů.

Na většině silnic v Moravskoslezském kraji to po ranním mrznoucím mrholení klouže, řidiči musejí být mimořádně ostražití. Havarovaná auta po ránu dočasně zablokovala některé silnice v okolí Nového Jičína, Fulneka a Opavy. V 09:00 již byly silnice průjezdné.

"Po ránu byly vozovky hladké, všechny sypače máme v terénu a situace se zlepšuje. V horských oblastech ale ještě může hrozit nebezpečí, na některých místem tam ještě posyp nezabral," řekl dispečer bruntálských silničářů.

Většinu silnic na Vysočině stále pokrývá nesouvislá zledovatělá vrstva sněhu. I na silnicích prvních tříd musí řidiči počítat s namrzáním vody vytékající z tajících sněhových bariér kolem silnic. Povrch dálnice D1 je přes Vysočinu vlhký, zatímco na Brněnsku suchý. D1 je sjízdná bez omezení.

V Čechách také místy auta na silnicích kloužou

Většina silnic ve Středočeském kraji byla ve středu ráno bez omezení sjízdná. Na některých místech ale působí problémy především tající sníh. Od úterního večera musel být uzavřen zaplavený úsek silnice třetí třídy mezi obcemi Nové Zámky a Dymokury na Nymbursku. Místy také hrozí náledí.

Na jihočeských silnicích se kvůli mrznoucímu mrholení může tvořit náledí. Silničáři před ním varují řidiče zejména na Českokrumlovsku a Prachaticku a radí opatrnou jízdu. V lesních úsecích na komunikacích nižších tříd také stále zůstává zledovatělý sníh s vyjetými kolejemi.

Na méně významných silnicích ve vyšších polohách Jičínska, Trutnovska a Rychnovska zůstává stále uježděná vrstva zledovatělého sněhu, ve které jsou místy vyjeté koleje. Ostatní silnice v Královéhradeckém kraji byly ve středu ráno sjízdné bez omezení.

Všechny silnice v Pardubickém kraji byly ve středu ráno sjízdné, ve vyšších polohách, kde se nachází na vozovkách zledovatělé vrstvy sněhu kryté posypem, se zvýšenou opatrností. S novou vrstvou sněhu je nutné počítat na silnicích na Králicku, na některých úsecích Lanškrounska, Hlinecka a Žamberecka pak i s náledím. Teploty dosahovaly až čtyř stupňů pod nulou, vál slabý vítr, na celém území regionu bylo zataženo, na Hlinecku i mlhavo.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám