Hlavní obsah

Nákupní koronavirová hysterie: vyčerpané prodavačky a vozíky jídla za tisíce

Novinky, Kristýna Léblová, pkv
Praha

Už několik dní berou Češi obchody s potravinami útokem a ve velkém nakupují trvanlivé potraviny. Dělají si zásoby z obavy, že se v Česku rozšíří koronavirus. Pokladní v supermarketech si stěžují, že nemají čas dojít si ani na toaletu nebo se napít. Přitom panika a důvod k vytváření zásob není. Všeho je prý dostatek.

Nákupní horečka roste: vyčerpané prodavačky a nákupy potravin v hodnotách tisíců korunVideo: Novinky

 
Článek

Přestože není v Česku dosud potvrzený ani jeden nakažený pacient s koronavirem, lidé na základě obrázků z Itálie, kde si obyvatelé začali dělat zásoby, zpanikařili.

„Už několikátý den je tu od rána plno, všechny kasy jsou obsazeny a my se nezastavíme,“ svěřila se pokladní v jednom pražském supermarketu, že se bojí dojít si i na záchod, protože by jí prý lidé ve frontě „vyčinili“.

Foto: foto od čtenáře Novinek

Lidé skupují potraviny.

Fronty jsou neskutečně dlouhé a zdá se, že lidí neubývá. Skladníci mají napilno a neustále doplňují regály s chybějícím zbožím.

Na riziko nákazy Čechy upozorní SMS

Koronavirus

„Není to ani kvůli akci, co tu tento týden máme, ale kvůli tomu koronaviru. Lidé si dělají zásoby všeho možného. Od těstovin, přes nejrůznější kávy a alkohol. V průměru mívají nákup za 3000 korun, ale není výjimka i deset tisíc korun,“ kroutí prodavačka hlavou.

Není důvod k panice

„V Čechách nemáme zatím jediného nakaženého. I kdyby tady byl jeden dva případy, tak to znamená, že ten člověk bude v karanténě. Nečekám, že se budou zavírat celá města, navíc jídla je všude dostatek, takže nějaké skupování zásob je naprosto zbytečné,“ řekl Novinkám prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu Tomáš Prouza s tím, že jídla je dostatek, všichni velcí obchodníci si naplnili sklady na maximum a výrobci dokonce zvýšili výrobu.

Panice mezi lidmi nepomohl ani náměstek pražského primátora Petr Hlubuček. Ten na svém Twitteru napsal, že v nejhorším případě by se přistoupilo k opatření proti hromadnému skupování zboží tak, jak tomu je například při akcích zlevněného zboží. To znamená, že by každý nakupující byl omezený počtem kusů daného zboží na hlavu.

Foto: foto od čtenáře Novinek

Jeden košík nestačí.

„To je debata, ke které, myslím, v Čechách nikdy nedojde,“ odmítá Prouza scénář, že by nákup jídla byl podobně jako při slevových akcích omezených počtem kusů na jeden nákup.

Škola zakázala žákovi lyžák. Byl předtím na prázdninách v Itálii

Koronavirus

Reklama

Výběr článků

Načítám