Hlavní obsah

Nákup nových transportních letounů projedná vláda

Právo, Oldřich Danda
Aktualizováno

Ministerstvo obrany chce, aby odstupující vláda rozhodla o výměně nepotřebných letadel L-159 za dopravní letoun Casa C-295M. Včera kolegium ministryně Vlasty Parkanové doporučilo předat vládě k projednání smlouvy s koncernem EADS, který dopravní letouny vyrábí.

Foto: Profimedia.cz

Letoun Casa C-295

Článek

„Kolegium ministryně obrany doporučila vládě návrh smlouvy schválit,“ řekl Právu mluvčí ministerstva obrany Andrej Čírtek. O smlouvách by měla vláda jednat v pondělí.

Podle něj obrana netlačí na to, aby rozhodla Topolánkova vláda. „Většina důležitých vyzbrojovacích projektů trvá déle, než je funkční období jedné vlády,“ uvedl Čírtek. Připomněl, že o nákupu obrněných transportérů rozhodovalo celkově pět vlád.

Součástí kontraktu je pořízení čtyř transportních letounů Casa C-295M. Tři hodlá ministerstvo koupit a jeden vyměnit za pět nepotřebných bitevníků L-159. Na nákup letadel, servis či trénink pilotů je vyhrazeno celkově 3,5 miliardy korun.

Náměstek a kandidát na nového ministra obrany Martin Barták před měsícem uvedl na jednání branného výboru Sněmovny, že tři stroje L-159 budou jednomístné a vojáci je nepotřebují. Dva stroje ale budou dvoumístné a ty armáda používá. Celkově si nechala vyrobit čtyři kusy této verze. Ministerstvo proto podle Bartáka nechá zhotovit další dva nové dvoumístné stroje za 262 miliónů korun. Navíc desítky miliónů bude stát i oživení tří nepoužívaných letadel.

Podle informací Práva má jedno dopravní letadlo stát asi 400 miliónů korun. Barták řekl, že i přes zvýšené náklady bude transakce pro ministerstvo výhodná. „Je to jedna z posledních možností, jak letadla zužitkovat. Pokud budou letouny i v jiné výzbroji, tak šance na udržení výroby a rozvoje L-159 je mnohem vyšší,“ sdělil Právu.

Armáda vlastní okolo 70 letounů L-159. Jen 24 jich aktivně užívá a zbytek nechala u výrobce Aera Vodochody zakonzervovat. To ministerstvo stojí měsíčně tři milióny korun.

Reklama

Výběr článků

Načítám