Hlavní obsah

Nahrávky odhalují nekalosti na českotěšínské radnici

Právo, Radim Kijonka
ČESKÝ TĚŠÍN

Aféra na českotěšínské radnici nebere konce. Další tajné nahrávky rozhovorů starosty Jindřicha Sznapky (byl zvolen za ČSSD, po aféře na výzvu stranického vedení ze soc. dem. vystoupil - pozn. red.) odkrývají, že v městském zastupitelstvu byli nejspíše domluveni představitelé všech politických stran a sdružení. Opozice prakticky neexistovala. Starosta to odmítá.

Článek

Další zveřejněné úryvky nahrávek, které se podařilo Právu získat, se týkají rozhovorů na téma voleb a spolupráce stran. Nahrávky se starostou loni pořídily tajně dvě členky občanského sdružení Těšínské zrcadlo, které chtěly vypsáním referenda zabránit rozprodání výdělečného městského majetku.

Značnou část majetku totiž skoupili samotní zastupitelé a jejich známí. Starosta se podle policie snažil obě členky sdružení uplatit stotisícovou částkou, aby vyhlášení referenda překazil. Obě ženy se však rozhodly nahrávky zveřejnit a celou věc nahlásit protikorupční policii.

Máslo na hlavě má i šéf místní ODS

V tajných záznamech se objevují nové zarážející informace o provázanosti všech politických stran. Podle materiálů získaných od občanského sdružení profitovali při prodeji výdělečných městských prostor zástupci prakticky všech politických stran počínaje od ČSSD přes někdejšího předsedu ODS v Českém Těšíně Pavla Malyjurka, komunistu a člena SNK.

Rozprodání nebytových prostor k podnikání mezi samotné zastupitele se v Českém Těšíně uskutečnilo bez větších zádrhelů. Nikdo ze zastupitelů se při schvalování ani nezeptal, proč město prodává některé prostory za nižší ceny a odmítá přitom vyšší nabídky jiných zájemců.

Starosta již není členem ČSSD

Starosta Sznapka, který před měsícem ČSSD musel opustit, jakoukoliv provázanost stran odmítl. "To v žádném případě není pravda a nic takového jsem neřekl. Naopak jsou nahrávky, na kterých jsem řekl, že nikdo žádné peníze nedostal a já o žádné korupci nevím," uvedl. Z postu na radnici Sznapka, který čelí obvinění z uplácení, rezignovat nehodlá. Podle něj jsou věty z nahrávek vytržené z kontextu. Proti zveřejnění se chce bránit soudní cestou.

 Malyjurek, který nedávno odstoupil z postu šéfa českotěšínské ODS, řekl, že provázanost všech stran neexistovala. "Neumím si to vysvětlit, proč se tak vyjadřoval (Sznapka)." Podle Malyjurka se v zastupitelstvu při privatizaci nic nedomlouvalo.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám