Hlavní obsah

Nahněvaná Čína se mstí, zrušila Česko-čínské obchodní fórum

Aktualizováno

Česko-čínské obchodní fórum se letos neuskuteční. Ačkoliv o něm ještě v polovině října psal svému čínskému protějšku Si Ťin-pchingovi prezident Miloš Zeman, v pondělí prezidentův kancléř Vratislav Mynář uvedl, že akce letos nebude. Důvodem jsou prý podle náznaků čínské strany postoje pražského primátora Zdeňka Hřiba (Piráti) a šéfa Senátu Jaroslava Kubery (ODS).

Foto: Petr Hloušek, Právo

Kancléř Vratislav Mynář s prezidentem Milošem Zemanem

Článek

Na fóru měla být podle dřívějších Mynářových vyjádření podepsána investice čínského výrobce hliníkových automobilových součástek CITIC Dicastal, který plánuje s českou firmou Žďas postavit nový závod.

Čínské investice v Česku pokulhávají za Zemanovými sliby

Ekonomika

Mělo jít o další z řady slibovaných investic, které v ČR již několik let propaguje především prezident Zeman. Namísto proklamovaných desítek až stovek miliard korun však do ČR přitekly v minulých letech investice jen v řádu jednotek miliard.

Dopis Čínu nepřesvědčil

O „plánované pořádání tradičního China Investment Forum na začátku prosince letošního roku” se v osobním dopise čínskému prezidentovu zmiňoval v říjnu i Zeman.

Si Ťin-pchingovi napsal, že „nemá žádné pochopení pro konání pražských komunálních politiků, a při té příležitosti zdůraznil, že Česká republika, její vláda, plně respektuje politiku jedné Číny”. Zároveň požádal o pokračování „pragmatických projektů česko-čínské spolupráce”.

Spolupracujme a neodcházejte ze Slavie. Zeman napsal Číňanům dopis

Domácí

„Díky chování pana primátora Hřiba a plánované cestě Kubery je minimálně česko-čínské investiční fórum odloženo,” oznámil v pondělí Mynář. Přesný důvod odložení podle něj nebyl organizátorům sdělen, bylo jim ale naznačeno, že za to mohou záležitosti kolem cesty Kubery a spory kolem Hřiba.

Kubera chce na Tchaj-wan, riskuje přátelství se Zemanem

Kubera se rozhodl, že příští rok navštíví s podnikatelskou delegací Tchaj-wan, který Čína považuje za jednu ze svých provincií. Plánovaná cesta se nelíbí čínskému velvyslanectví v Praze, stejně jako jeho účast na recepci tchajwanského zastoupení v Praze.

Kuberu zkritizoval také prezident Miloš Zeman, podle kterého druhý nejvyšší ústavní činitel jedná proti ekonomickým zájmům České republiky. Podle hlavy státu bude mít Kuberova cesta dopad na české firmy v Číně.

Předseda Senátu kritiku odmítá a poukazuje na to, že Tchaj-wan v ČR investuje mnohem více než Čína. Kuberův postoj nezměnilo ani prezidentovo varování, že dlouholetý senátor přestane být jeho přítelem.

Zeman: Jestli pojede Kubera na Tchaj-wan, už není můj přítel

Domácí

Hřib se do sporu s Čínou dostal především v souvislosti s vypovězením sesterské smlouvy mezi Prahou a Pekingem. Vedení hlavního města vadilo, že smlouva obsahovala klauzuli o uznání jedné Číny. Peking o její změně odmítl jednat.

Rada hlavního města v pondělí rozhodla, že Praha uzavře sesterskou smlouvu s tchajwanským hlavním městem Tchaj-pej. Smlouvu musí ještě schválit pražští zastupitelé. Číně se v minulosti také nelíbila cesta Hřiba na Tchaj-wan.

Místo Číny Tchaj-wan, místo pandy luskoun. Praha chystá sesterskou smlouvu s Tchaj-pejí

Domácí

Nelibost Číny již dříve pocítili i umělci, u nichž například kvůli jménu souboru vzniklo podezření na spojení s českou metropolí. Na turné po Číně tak museli zapomenout PKF – Prague Philharmonia, Pražákovo kvarteto, Symfonický orchestr Českého rozhlasu (Prague Radio Symphony Orchestra) či hudební soubor Guarneri Trio Prague.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám