Hlavní obsah

Nahnědlé weby straší občany: budete lovná zvěř pro Romy

Právo, Marek Přibil

V souvislosti s protiromskými protesty na Šluknovsku se česká internetová scéna v posledních týdnech zabarvuje čím dál tím víc dohněda. Texty vybízející k účasti na akcích proti Romům se začaly množit například na webu pravicově radikálního časopisu Národní myšlenka, který odkazy i texty podporuje kontroverzního úředníka ministerstva školství Ladislava Bátoru; ten ostatně napsal loni v prosinci do časopisu úvodník.

Foto: Aleš Pelikán, Právo

Akce policistů ve Varnsdorfu

Článek

Web zval minulý týden v tendenčně sestříhaném videu občany na demonstraci, jež se konala v sobotu ve Varnsdorfu. Za doprovodu dramatické hudby představuje spot Romy jako nebezpečné delikventy, kdežto „slušní občané“, včetně těch holohlavých, jsou tu vyobrazeni jako oběti šikany policejních komand ministra vnitra Jana Kubiceho.

Autoři videa vzkazují lidem, že „pokud svého odporu zanechají a podlehnou sladkým řečem politiků, tak si budou muset trvale zvyknout na úlohu lovné zvěře, protože se nezmění vůbec nic,“ a stane se z nich jen daňové perpetuum mobile.

„Odhodlání, bojovnost, víra nejsou českému národu cizí. Nebuďte lhostejní. Přijďte vyjádřit svůj názor,“ vzkazovali organizátoři veřejnosti.

Hned pod videem je pro „poučení“ čtenářů umístěna rasistická skladba slovenské punkové skupiny Zóna A Cikánský problém s nadtitulkem A co se za těch 22 let změnilo? či článek U Varnsdorfu se bojuje (nejen) za Prahu.

Využívají i Facebook

Kontroverzní web se přitom rozšířil už i na Facebook. Jsou zde texty jako Štěňátka, koťátka a cikáňátka a další dohněda zabarvené, schované pod nálepkou „národovectví“ a „konzervatismu“.

Podle jednoho ze zdejších autorů, Miroslava Červenky, je pravděpodobné, že se současné nepokoje rozšíří ze Šluknovského výběžku a Varnsdorfu i do Děčína.

„Píši ‚s obavami‘, protože se bojím, že tamní události jsou předobrazem věcí příštích, kdy rostoucí natalita (porodnost) nepřizpůsobivých způsobí konflikt daleko většího rozsahu a intenzity. Nevyhne se mu ani až dosud víceméně poklidný Děčín,“ vzkazuje autor v agresivním textu.

Web prostřednictvím odkazů upozorňuje i na stránky akce D.O.S.T, jíž šéfuje Bátora, či na časopis Te Deum, na jehož tvorbě se podílí i Michal Semín, spoluzakladatel D.O.S.T., exředitel Občanského institutu a současný šéf Institutu svatého Josefa.

Z hnutí D.O.S.T vznikne asi strana

Semín nedávno vystupoval odmítavě vůči pochodu homosexuálů Prague Pride 2011, za což mu bylo podle jeho slov anonymně telefonicky vyhrožováno smrtí. Na webu sdružení D.O.S.T., jehož je hlavním ideologem, uvádí, že nelze vyloučit, že se toto hnutí bude angažovat v politickém boji a že se z jeho lůna zrodí politická strana.

„Považuji za téměř jisté, že by tato případná nová pravicová strana s národně-konzervativní orientací představovala skutečnou konkurenci pro již etablované strany,“ dodává Semín. V poslední době se v médiích hojně spekulovalo, že hnutí tvoří myšlenkovou dílnu (think tank) pro novou stranu prezidenta Václava Klause.

K masové účasti na dalších demonstracích, tentokrát v Havířově, vyzývá i extremistická Dělnická strana sociální spravedlnosti. „Město Havířov v Moravskoslezském kraji se stává pomalu, ale jistě dalším místem v České republice, kde se začíná zhoršovat bezpečnostní situace. Strach a obava slušných občanů z přepadení či okradení nepřizpůsobivými gaunery se šíří a stává noční můrou,“ upozorňují radikálové.

I na dalších krajně pravicových webech propojených odkazy s Národní myšlenkou se začínají objevovat čím dál ostřejší texty. Třeba na stránkách bratrství.net, které již navštívilo 190 tisíc lidí, jsou nejvyšší státní představitelé v souvislosti se situací na Šluknovsku častováni těmi nejhanlivějšími výrazy.

Na jiném webu se objevují zase texty o nerovnosti lidských ras. Vzhledem k tomu, že podle internetových počítadel jsou hojně navštěvovány, vzbuzují oprávněné obavy.

Reklama

Výběr článků

Načítám