Hlavní obsah

Nábor Pirátů do vedení firem: zájem má 200 lidí

Právo, Karolina Brodníčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Koncem listopadu odstartovali Piráti výběrová řízení pro adepty do dozorčích rad 22 pražských firem. Po dvou týdnech již evidovali přes 200 přihlášek. Uchazeči měli poslední možnost v pondělí minutu před půlnocí.

Foto: Petr Horník, Právo

Předseda Pirátů Ivan Bartoš (v popředí) a pražský primátor Zdeněk Hřib

Článek

Vybrané lidi si pražští Piráti pozvou k osobním pohovorům. Politická příslušnost, vzdělání či zkušenosti přitom prý nerozhodují, jednou z podmínek je ale znalost pirátského programu a reference pirátských členů.

Křeslo v dozorčí radě může členům vynést desítky tisíc korun měsíčně i roční statisícové tantiémy. „Mám tady přihlášeno asi 209 lidí s tím, že někteří se hlásí do více dozorčích rad,“ řekl Právu pražský zastupitel Pirátů Viktor Mahrik.

Jasno bude v lednu

Piráti hledají své zástupce např. do dozorčí rady Dopravního podniku hlavního města, Pražské strojírny, Pražské energetiky, Pražské plynárenské, Výstaviště Praha, Pražských služeb, Technické správy komunikací atd. Přihlášky nejdříve probere personalista.

Nejlepší uchazeče poté po osobním pohovoru vybere nominační komise. Poslední výběrové řízení by podle Mahrika mělo být uzavřeno v lednu.

Piráti jsou jediná strana, která hledá své nominanty do dozorčích rad městských firem touto formou. V minulosti bylo obvyklé, že politické strany vysílaly do vedení podniků své zastupitele.

Když s nimi nebudeme spokojeni, tak je vyměníme
pražský zastupitel Pirátů Viktor Mahrik

Do výběrového řízení se České pirátské straně přihlásili různí lidé včetně příznivců jiných stran. Podmínkou, aby v řízení uspěli, je však znalost pirátského programu a podpora transparentnosti úřadů. „Hlásí se různí lidé z různých prostředí. Měli jsme i uchazeče z prostředí ČSOB, ČEZ,“ dodal Mahrik.

Dopravní podnik: 25 tisíc měsíčně

Vysokoškolské vzdělání podmínkou není, pokud jej však uchazeč v daném oboru má, je to výhoda, stejně jako zkušenosti z managementu, znalosti ekonomie a práva.

Členství v dozorčích radách přináší kromě povinností a odpovědnosti také finanční ohodnocení. Například Dopravní podnik hl. města Prahy vyplácel loni každému členovi dozorčí rady 25 tisíc korun měsíčně, tedy 300 tisíc ročně, místopředseda si přišel za rok na 324 tisíc a předseda rady na 348 tisíc korun.

Pražská energetika platí členům „dozorčky“ ještě víc, a to 35 tisíc měsíčně, proplácí zároveň náklady spojené s funkcí. V dubnu zase upozornil server Neovlivní, že si členové dozorčí rady Pražské plynárenské vyplatili kromě měsíčních odměn i tantiémy, předseda rady Michal Hašek (ANO) si přišel na 2,38 milionu korun.

Jistotu, že se do výběrového řízení nepřihlásí pouze zájemci o peníze, nikoliv o práci, Piráti nemají. „Budeme požadovat práci a pravidelné výstupy, čím se zabývali. Když s nimi nebudeme spokojeni, tak je vyměníme,“ zdůraznil Mahrik.

Primátor Zdeněk Hřib již dříve komentoval záměr Pirátů slovy: „Všechny pozice budou dlouhodobě obsazovány skutečnými odborníky, a ne politickými trafikanty.“ Ostatně i on se loni po volbách přihlásil do výběrového řízení na člena správní rady Všeobecné zdravotní pojišťovny a vyhrál.

Foto: Milan Malíček, Právo

Pražský primátor Zdeněk Hřib

Koaliční partneři Pirátů, Praha sobě a Spojené síly pro Prahu, se k pořádání výběrových řízení na místa v dozorčích radách nezavázali. Lídr Prahy sobě Jan Čižinský (KDU-ČSL) zdůraznil, že i jeho hnutí bude na obsazení rad dbát.

„My nominujeme odborníky, se kterými jsme dlouhodobě v kontaktu. S výběrovými řízeními žádný problém nemáme, ať postupuje každý partner, jak uzná za vhodné. Důležité je, aby tam seděli kompetentní lidé,“ řekl Právu Čižinský.

Na odbornost budou při hodnocení uchazečů hledět Piráti podle zveřejněných kritérií ze třiceti procent, patnáct procent činí znalost a argumentace pirátského programu, dalších patnáct procent reference jiných Pirátů a příznivců strany, dvacet procent praxe v oblasti práce s majetkem nebo řízení podniků či znalosti práva a dalších dvacet procent bude v hodnocení tvořit celkový dojem uchazeče.

Reklama

Výběr článků

Načítám