Hlavní obsah

Nabízejí lidem levnější energie. Skoro pokaždé je v tom podvod

Právo, Martin Procházka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bezmála všichni, kteří lidem nabízejí, že jim zařídí přechod k jinému dodavateli energií za výhodnějších podmínek, porušují zákon. Vyplývá to ze zjištění České obchodní inspekce (ČOI), která za loňský rok provedla 52 kontrol a porušení zákonů zjistila v 49 případech.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ilustrační foto

Článek

„Výsledky jsou alarmující,“ uvedl ředitel inspekce Mojmír Bezecný. „Jedná se o nabídky změny dodavatele, a to jak osobně, tak po telefonu,“ dodal pro Právo mluvčí inspekce Jiří Fröhlich.

Inspektoři podle jeho slov nejčastěji zjišťovali nedodržení ustanovení zákona o ochraně spotřebitele.

Výsledky kontrol jsou alarmující
Mojmír Bezecný, ČOI

Obchodníci používali nekalé obchodní praktiky, neinformovali o možnostech reklamace, a v některých případech dokonce uplatnili vůči spotřebiteli agresivní jednání.

Celkem se loni na úřad telefonicky obrátilo s podněty přes 10 tisíc lidí, dalších osm stovek potom prostřednictvím elektronických podání nebo dopisem. Trendem posledních let podle Fröhlicha je, že domy obcházejí lidé, kteří jejich obyvatelům tvrdí, že jim nabízejí levnější energie.

„Základem je, že chtějí plnou moc, aby dodavatele vybrali za zákazníka. Říkají lidem, že vstupují do aukce energií a vyberou za ně nejlepší nabídku,“ vylíčil již dříve Právu mluvčí inspekce.

Praha má nejdražší elektřinu z metropolí střední Evropy

Ekonomika

Velké energetické firmy však dnes už většinou podomní prodejce nevyužívají, mají je spíše menší dodavatelé.

Inspekce za nedostatky loni uložila 18 pokut v celkové výši téměř 3,5 milionu Kč.

Nejvyšší pravomocná pokuta ve výši milionu korun byla uložena společnosti Regionální energie, s. r. o., která mimo jiné spotřebitelům v mnoha nabídkách smluv slibovala maximální cenu 750 Kč za MWh, avšak uvedená cena nebyla cena konečná, protože nezohledňovala daň z přidané hodnoty (DPH).

„Podle zákona o cenách musí být cena pro spotřebitele vždy konečná, včetně DPH,“ upozornil k tomu Fröhlich.

„Společnost se snažila vytvořit zdání, že její nabídka je výhodnější. Dále v předsmluvních informacích slibovala maximální délku smlouvy na dva roky, ačkoli ve skutečnosti se jednalo o závazek tříletý,“ doplnil mluvčí.

Vydávali se za státní firmu

Další pokuta ve výši 900 tisíc Kč byla uložena společnosti Centrální výběrová řízení, a. s., která se snažila působit důvěryhodněji. „Spotřebitele přesvědčovala, že se jedná o státní firmu,“ vysvětlil Fröhlich.

Elektřina příští rok mírně zdraží, za plyn mohou lidé naopak ušetřit

Ekonomika

Prodejci, kteří se lidem ozývají, dosud nemusí mít žádnou licenci či registraci, podle níž by je oslovení rozeznali. Případným zájemcům by se však každopádně měli identifi kovat a lidé by jim rozhodně neměli dávat žádný předběžný souhlas, natož plnou moc.

Do budoucna by se tito obchodníci registrovat měli. Příslušnou zákonnou změnu chystá Havlíčkovo ministerstvo průmyslu a obchodu. Takovéto zprostředkovatele pak bude moci kontrolovat Energetický regulační úřad.

Reklama

Výběr článků

Načítám