Hlavní obsah

Na Zlínsku odstartovala kvůli africkému moru prasat stavba ohradníků

Právo, Aleš Fuksa

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zlínsko
Aktualizováno

Elektrické ohradníky začal v pátek podél hranice zamořené oblasti části okresu Zlín umísťovat Zlínský kraj. Soukromá firma je umístí na čtrnáct kilometrů z celkových čtyřiceti, které ohraničují zamořené pásmo.

BEZ KOMENTÁŘE: Na Zlínsku odstartovala kvůli africkému moru prasat stavba ohradníkůVideo: Aleš Fuksa, Právo

 
Článek

Elektrické ohradníky, které doplní již umístěné pachové ohradníky, nakoupil Zlínský kraj v tomto týdnu. Jejich osazování potrvá do neděle. V pondělí by v nich už měl být proud. Původně se o instalaci měli postarat dobrovolníci z řad hasičů, sportovců a členů neziskových organizací. Kvůli letním dovoleným by se ale výstavba podle hejtmana Zlínského kraje Jiřího Čunka (KDU-ČSL) neúměrně prodloužila.

Hejtman v pondělí vyhlásil v části Zlínska stav nebezpečí, je podle něj třeba zamezit migraci divokých prasat z oblasti, kde se prokázala choroba. Zmíněné pozemky jsou na katastrálních územích Hvozdná, Štípa, Kostelec u Zlína, Veselá u Zlína, Klečůvka a Lužkovice. K omezení by mělo díky ohradníkům dojít i z opačného směru. Mají tak posloužit i pro odstrašení zvěře, která by za normálních okolností zamířila k nesklizeným polím s atraktivní plodinou, která se nacházejí v pásmu zamoření.

Foto: Dalibor Glück, ČTK

Při výjezdu ze Zlína směrem na Fryšták začali dělníci stavět elektrický ohradník, který má zabránit šíření afrického moru prasat mimo ohnisko nákazy.

Na osazování ohradníků vysokých 73 centimetrů pracuje sedm lidí. Napájeny jsou bateriemi a je v nich napětí 10 tisíc pulzních voltů. „Účinné na to prase jsou tři až čtyři tisíce voltů," sdělil Vlastimil Kamír ze společností, která ohradníky osazuje.

Ty budou v úseku mezi Zlínem-Vršavou a Fryštákem a také mezi Slušovicemi a Lípou. „Divoká prasata tam cítí vodu a chtěla by jít k ní,“ vysvětlil hejtman.

Foto: Dalibor Glück, ČTK

Celkem bude osazeno téměř 12 kilometrů elektrických ohradníků, které jsou napájeny bateriemi.

V pátek dopoledne ze Zlína také vzlétl vrtulník s hejtmanem Čunkem a policisty. Chtějí si prohlédnout ohnisko nákazy a zjistit, zda lze z výšky identifikovat úhyn divokých prasat.

Do ohniska nákazy nesmějí vstupovat lidé se psy a dalšími domácími zvířaty. Zemědělcům bylo zakázáno na 115,5 hektaru půdy sklízet úrodu. Dostatek potravy má divočáky udržet v zamořené oblasti a zabránit dalšímu šíření choroby.

Jiří Čunek z vrtulníku sleduje osazování ohradníků a zamořené pásmo

Myslivci v oblasti intenzivního odlovu ve Zlínském kraji a okolních regionech odlovili od 17. července 1290 divočáků, řekl v pátek Petr Majer ze Státní veterinární správy (SVS). Stát nařídil intenzivní odlov ve snaze zabránit rozšíření nákazy africkým morem prasat.

U žádného kusu mimo zamořené území chorobu veterináři nezjistili, v zamořené oblasti nemoc potvrdili u 77 divočáků ze 132 uhynulých. Na výsledky vyšetření čekají čtyři vzorky. Nejvíc divočáků, 300, bylo podle Majera odstřeleno v okrese Kroměříž. Následuje okres Uherské Hradiště s 279 úlovky.

Reklama

Výběr článků

Načítám